11 червня 2021, 12:35, Україна

Зеленського закликали посприяти відновленню існуючих та створенню нових лісосмуг

Про це повідомляють автори проєкту «ЛісосмугиЖиття» на сторінці в Facebook.

Зазначається, що лісосмуги підтримують врожайність сільськогосподарських угідь і стан доріг, також виступають місцями існування та екологічними коридорами для диких тварин. В цілому, створення лісосмуг відповідає низці цілей Глобального договору ООН в Україні.

За офіційними даними, в Україні налічується 440 тис. га полезахисних лісосмуг, але тривалий час системно не здійснюється за ними контроль та догляд — у результаті їх засмічують, вирубують, не ведуться роботи з їхньої підтримки, відновлення та створення нових лісосмуг.

За умов функціонування лісосмуг потенційна врожайність культур може зрости на 20%
Читати

Ще багато років тому, коли рівень розораності був значно нижчим, в своїх наукових працях фахівці з лісомеліорації зазначали, що під захистом штучних насаджень є 13 млн га сільськогосподарських угідь, що є захистом для 40% ріллі. 1 га лісосмуги захищає 20-30 га ріллі. Збільшення врожаю при цьому становить в середньому 15% завдяки лісосмугам. За даними Міжнародного валютного фонду, станом на 2018 рік розорано 56,8% території України.

Для належного захисту орних земель є гостра необхідність створення 660 тис. га абсолютно нових полезахисних лісосмуг. А враховуючи зміни клімату, щільність лісосмуг має бути ще більшою. Тож лісосмуги (і не тільки полезахисні) є чудовою ідеєю для виконання проєкту «Зелена країна».

«Закликаємо саджати дерева з користю для економіки держави та природи, створюючи та зберігаючи лісосмуги на орних землях, повертаючи живу природу в українські лани. Команда проєкту «Лісосмуги Життя» готова долучитися та надати експертну, практичну, організаційну підтримку», — зазначають автори проєкту.