9 червня 2021, 14:00, Україна

Пшениця української селекції може давати до 8-10 т/га навіть в агрокліматичних умовах півдня

Про це інформує Голос України.

Усього представлено 242 види селекційних рослин. За висновками фахівців елітна українська пшениця півдня країни може давати до 8-10 т/га. До того ж селекціонери орієнтувалися на кліматичні особливості зони ризикованого землеробства. Тож розробники різновидів врахували можливості вирощування ранніх зернових і в умовах зрошення, і за умов ведення богарного землеробства.

Під час ознайомлення з площами, які передані університету, гості переконалися в успішності сільськогосподарського експерименту. З понад 1 тис. га — 400 під зрошенням. Але навіть на богарі за вдалого менеджменту буде результат.

«Важливо, що в рамках форуму порушувалися й науково-методичні проблеми. Ми обговорили можливість відновлення інституту агропромислового виробництва в Миколаївській області. Радий, що в одному місці зібрались теорія та практика. Тут бізнес, наука та влада почули потреби один одного. Впевнений, що на базі такого діалогу буде реалізовано багато гарних та важливих речей», — зазначив Голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім

Читати по темі: Виявлена нещодавно генотипна ознака допомагає корінню рости значно глибше в ущільнених ґрунтах в умовах посухи, — дослідження

Народний депутат Олександр Пасічний підтвердив свою готовність підтримувати університет та сприяти координації дій зі структурами водного господарства.

«Насправді, довелося вирішити питання, що пов’язані із забезпеченням поливною водою. Вирішено. Сприяв, аби майбутні аграрії отримали за державною програмою сучасний комбайн. Переконаний, — наголосив Олександр Пасічний, — аграрна еліта зростає там, де треба».

Головною проблемою для Миколаївщини залишається створення інституту агропромислового виробництва, який би займався питаннями селекції та підвищенням рівня врожайності культур. Саме таку вимогу поставили аграрії перед депутатами та місцевою владою. Зрошення та селекція насінництва — головні завдання.