6 червня 2017, 13:00, ЗЗР

На Київщині агрономів попереджають про необхідність боротьби зі шкідниками

Про небезпеку ушкодження майбутнього врожаю шкідниками попереджає ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.

За даними фахівців служби, в посівах озимих та ярих пшениці і ячменю відбуватиметься розвиток та пошкодження зерна шкідливими хлібними клопами, зокрема шкідливою черепашкою та елегією гостроголовою.У червні відродяться личинки, що пошкоджуватимуть зерно під час його формування-молочної стиглості.

Значне підвищення денних температур сприяло початку заселення і розвитку в посівах зернових пшеничного трипса. Інтенсивне  заселення посівів трипсами співпадає  з початком колосіння ярої пшениці. Самки відкладатимуть яйця на стержень колоса і колоскові лусочки. Через 6-8 днів відроджуватимуться личинки, що живитимуться під колосковими лусочками.

За живлення  личинок хлібних клопів зерном в колосі  погіршується якість клейковини, схожість зерна,  хлібопекарська якість борошна, а трипсів і попелиць — відбувається зменшення маси зерна. Окрім того сисні шкідники також небезпечні тим, що їх особини можуть переносити вірусні хвороби зернових культур. В червні відбуватиметься вихід з грунту та живлення на колосках хлібних жуків (красуна та кузьки). Вони спочатку пошкоджуватимуть зав'язь, а пізніше зерно,  яке формується. Втрати зерна є результатом живлення ним жуків та вибивання зернин з колосу в період пошкодження.