8 червня 2021, 17:00, Україна

Українські виробники зрошувальної техніки відстояли державну підтримку на 2021 рік

Про це повідомляє AgroPolit.com.

Зазначається, що один з учасників онлайн-зустрічі, який виступав від імені аграріїв — директор громадської спілки «Асоціація Меліоратор» В'ячеслав Глотов, рішення щодо підтримки виключно державних виробників підтримав очільник Мінагрополітики Роман Лещенко.

«Спочатку мова йшла про те, щоб залишити вибір за сільгоспвиробниками. На цьому наголошував Тарас Висоцький. Але потім на підтримку вітчизняного виробника виступили представники вітчизняної галузі й міністр резюмував, що будемо рухатися в цьому напрямку, в підтримку вітчизняного виробника. І це правильно, бо кошти українських платників податків мають витрачатися на підтримку вітчизняних виробників, а не іноземних», — говорить В'ячеслав Глотов, директор громадської спілки «Асоціація Меліоратор».

Читати по темі: В Україні з’явиться інституція, відповідальна за меліорацію: нова структура у складі Мінагрополітики

Варто відзначити, що Тарас Висоцький, ще обіймаючи посаду заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка, якого звільнили за власним бажанням, лобіював надання 25% державної компенсації з бюджету іноземним виробникам зрошувальної техніки.

8 квітня 2021 р. він показав проєкт Порядку, де прибрали формулювання про українських виробників. До пункту 4.3 Проєкту внесли зміни: «закупівлю техніки, механізмів та обладнання для проведення технологічних операцій у зрошуваному землеробстві (далі — техніка, механізми та обладнання) згідно із затвердженим Мінекономіки переліком такої техніки, механізмів та обладнання — у розмірі до 25 % їх вартості».

Аграрний комітет підтримав черговий законопроєкт з розвитку зрошення в Україні
Читати

Нагадаємо, загалом в Україні нараховується 5,49 млн га меліорованих земель: зрошується 2,18 млн га та 3,31 млн га площ осушується з відповідною меліоративною інфраструктурою. Постійного зрошення потребують майже 19 млн га орних земель, а водорегулювання — 4,8 млн га.

Відповідатиме за ці площі нещодавно створене Державне агентство з меліорації та рибного господарства, яке відійшло під управління Мінагрополітики. За словами Романа Лещенка, головне завдання Міністерства — відродити та інтегрувати повноцінну меліорацію в аграрну політику країни.

Незважаючи на такі темпи законотворчої діяльності в Україні, все ж один закон Верховна Рада України провалила. На засіданні 27 квітня було провалене голосування за законопроєкт, який мав би стимулювати розвиток гідротехнічної меліорації земель. Не вистачило всього п’яти голосів.