6 червня 2017, 12:15, ЗЗР

В західних областях винограду загрожує антракноз

Про загрозу спалаху антракнозу та необхідність посиленого захисту виноградників SuperAgronom.com повідомили місцеві виноградарі.

За їх словами — ця хвороба одна з найпоширеніших на Західній Україні, адже розвивається в умовах підвищеної вологості. Тобто цьогорічна весна теж створила сприятливі умови для її розвитку.

Антракноз вражає всі зелені частини винограду: листя, пагони, суцвіття і ягоди. Незабаром після утворення листків на них з'являються світло-сірі плями з червонуватим або темно-бурим обідком. Спочатку плями дрібні, в вигляді розпливчастих точок, потім їхні розміри збільшуються, вони кутастої форми. тканини вражених ділянок листкової пластинки руйнуються, вони випадають, що є характерним симптомом цієї хвороби. Вражені листки стають ніби продірявлені. Плями антракнозу часто охоплюють жилки листка, через що порушується їхня провідна система. В цьому випадку листки засихають і опадають.

В запущених випадках хвороба уражує й суцвіття, в результаті чого може знижуватись або й взагалі гинути урожай.

Захист від антракнозу має проводитись одразу з початком вегетації до цвітіння винограду, адеж саме в цій фазі відбувається ураження суцвіть.

Для захисту виноградарі радять використовувати рекомендовані фунгіциди оригінального виробництва, зокрема краще інших справляються з хворобою препарати на основі манкоцебу, каптану або цираму.