4 червня 2021, 17:00, Україна

Сезон жимолості розпочато: як вплинуть затяжні дощі на урожай

Про це йдеться у матеріалі EastFruit.

За словами виробників, низькі температури минулої зими, прохолодна перша половина весни, а також похмура і дощова погода в перші дні літа поточного року не зробили негативного впливу на стан насаджень жимолості, і відповідно не вплинули на обсяг майбутнього врожаю ягоди.

Географічно комерційне виробництво жимолості в Україні зосереджено в північних областях країни, а саме в Харківській, Київській, Житомирській, Хмельницькій, Львівській і Волинській, що не є випадковим.

«Найнесприятливішим для виробництва жимолості погодним явищем є стійка спекотна і суха погода з високими температурними показниками, що робить практично неможливим вирощування жимолості в південних областях України», — констатує Олександр Ярещенко, Національний інститут садівництва України.

Читати по темі: Названо найпродуктивніший сорт жимолості, який побив усі рекорди із урожайності

Що стосується прохолодної і дощової погоди, яка в перших числах червня поточного року встановилася практично по всіх регіонах, то, на думку експерта, більш оптимальних умов для вегетації жимолості і придумати складно.

«Правда є питання зі смаковими властивостями майбутнього врожаю. З огляду на те, що більшість культивованих сортів даної ягоди в Україні, і так назвати супер-солодкими складно, відсутність сонячних днів у період дозрівання жимолості може привести до надмірної кислотності в плодах», — підсумував експерт.

Першу ягоду жимолості в нинішньому сезоні вже змогли продати виробники в Харківській області, які зробили пробну вибірку з насаджень ранніх сортів. Ціна на першу ягоду озвучувалася на рівні минулого року, а саме по 150 грн за кг.

жимолост