4 червня 2021, 12:30, ЗЗР

В Україні розпочався літ совок та очікується яйцекладка: час внесення трихограми

З 7 червня очікується яйцекладка підгризаючих совок. Це найбільш ефективний період для внесення трихограми проти першого покоління.

На світлопастку за ніч обліковується в середньому 4 метелика. Ці лускокрилі комахи відносяться до найбільш шкодочинних видів сільськогосподарських культур. Шкідливою стадією совок є гусениці, які пошкоджують понад 50 видів рослин. В ІІ половині червня може посилитися їх літ та сформуватись осередки підвищеної чисельності шкідника, що становитиме загрозу для сільськогосподарських культур.

З метою запобігання шкідливості підгризаючих та листогризучих совок на сільськогосподарських культурах необхідно на початку масового відкладання яєць приступити до випуску яйцеїда-трихограми. у нормах, згідно рекомендацій.

Читати по темі: Нові види трихограм та поради щодо ефективності внесення від експерта

ЕПШ листогризучих совок у посівах буряків 2-3, багаторічних трав — 8-10 екз. на м², соняшнику — 3 екз. на рослину, на ранній капусті 1-2, на пізній — 5 екз. на рослину за заселення 5% рослин і більше, застосовують рекомендовані інсектициди згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». В боротьбі з підгризаючими совками найбільш ефективними є суміші фосфороорганічних і піретроїдних препаратів у половинних нормах з додаванням 3-4 кг/га сечовини.

 

Обробки проводять у вечірні години, коли гусениці живляться на рослинах. Застосування інсектицидів на плантаціях томатів, баклажанів, перцю проти гусениць помідорної, бавовникової та інших совок бажано до початку плодоутворення.

Серед найбільш поширених в Київській області з підгризаючих совок це — озима, оклична, дика пшенична та совка іпсилон; з листогризучих — капустяна, совка гамма, бавовникова совка.

Кукурудзяна совка щороку виїдає з бюджету африканських країн до $3 млрд: надія на селекцію
Читати

На динаміку чисельності совок впливають погодні умови: дуже сприятливими є опади в період розвитку гусениць молодших віків за досить високих середньодобових температур, та низька вологість у період заляльковування гусениць і льоту метеликів.

Наявність квітучих рослин під час льоту шкідників сприяє різкому зростанню плодючості метеликів, тоді як їхня нестача часто призводить майже до повної безплідності самиць другого покоління.

Із природних ентомофагів велике значення мають різні перетинчастокрилі паразити (яйцеїд-трихограма, їздці-іхневмоніди, браконіди), мухи-тахіни тощо. Знищують личинок також деякі види хижих жужелиць та комахоїдних птахів. Гусениці також уражуються грибами (білою, рожевою та червоною мускардиною), вірусними (гранульозом та ядерною поліедрією), протозойними хворобами й нематодами.