3 червня 2021, 09:30, Україна

Аграріям розповіли, як вплине затяжна злива на стан посівів культур та майбутній урожай

Про це пише Суспільне.

Дощ в Миколаєві та області ллє з 28 травня. Від початку опадів синоптики нарахували їх рівень майже у 60 сантиметрів.

«Найближчими днями, особливо наступної ночі, 3-го червня, ми очікуємо теж рясні дощі на території Миколаївської області. Потім інтенсивність їх зменшуватиметься. Ми очікуємо до 5-6 червня ще дощі. Але вони вже будуть невеликі», — розповів провідний синоптик Миколаївського обласного гідрометцентру Роман Мурмило.

Читати по темі: Агрометеорологічні умови цієї весни були досить сприятливими для зернових, — Укргідрометцентр

За словами старшого наукового співробітника Миколаївського національного аграрного університету Михайла Кобелєва, погода властива для такого періоду, але через інтенсивність опадів можуть бути проблеми з врожаєм.

«Зернові розвиваються чудово, але тут є небезпека — це грибкові хвороби. Тобто ті, хто не застосовував фунгіциди, матимуть поганий ячмінь. Ураження бувають і за 90%. Також у тих, хто перегодував посіви, йде вилягання, це також відобразиться на врожаї. Але загалом ми сподіваємось на добрий врожай», — розповів пан Кобелєв.

За його словами, грибок, який може розвиватись у даних погодних умовах, вбиває листя, яке є складовою фотосинтетичного апарату рослини. Завдяки фотосинтезу відбувається налив зерна. Тобто чим більш уражене листя, тим менше наливається зерно.