2 червня 2021, 09:30, Україна

Названо основні переваги гібриду озимого ріпаку Архітект

Про це йдеться у матеріалі «Нові можливості у виробництві ріпаку, які забезпечує європейська селекція».

В останні роки в Україні поширилась така хвороба, як вірус жовтухи турнепсу (TuYV). Особливо це відчувають аграрії на заході країни, адже прийшла вона до нас із Європи. Втрати від неї можуть сягати 15-20%, а в разі сильного ураження, то навіть 50% урожаю.

«У боротьбі з TuYV ми покладаємо надії на нові продукти, які нещодавно вивели на ринок України. Зокрема, це гібрид озимого ріпаку Архітект. Він користується найбільшим попитом загалом у Європі. Наприклад, у Німеччині це гібрид №1 за площами посіву. В Україні його вирощують 3-й рік, і зараз у продажах по нашому Центрально-західному бізнес-регіону це також гібрид №1 серед ріпаку селекції Лімагрейн», — каже Микола Романенко, директор сектору центрально-західного регіону «Лімагрейн Україна».

Таку популярність, за словами пана Миколи, Архітект як гібрид інтенсивного плану, завоював завдяки цілій низці переваг:

  • дуже добра зимостійкість;
  • стартує швидко, і швидко нарощує біомасу;
  • стійкий до розтріскування стручків;
  • стійкий до вірусу жовтухи турнепсу;
  • високий потенціал урожайності;
  • висока стійкість до вилягання;
  • високий вміст олії тощо.

 

Читати по темі: У Лімагрейн презентували найстійкіший гібрид соняшника до вовчка

Ці переваги вже оцінили й у господарстві, на полях якого розташована АгроПлатформа Лімагрейн. Як зазначив Юрій Щетинін, співголова ФГ «Одарочка», вони завжди прискіпливо вивчають демо-ділянки, аналізують результати, й обов’язково знаходять для себе найбільш цікаві продукти. Так сталося і з Архітектом. Господарство почало вирощувати ріпак у промислових масштабах лише декілька років тому, і на новий гібрид відразу звернули увагу. Цього року під культуру відвели 132 га (загалом зембанк підприємства становить 720 га). Посіяли 2 гібриди — згаданий уже Архітект і Арсенал, що також стійкий до розтріскування стручків, а ще високотолерантний до фомозу.

«Хоч минулого року нам із погодою пощастило, на відміну від багатьох інших регіонів країни, але за будь-яких умов менше 4 т/га ріпаку ми не отримували. Я бачу в цій культурі перспективу, адже хороша генетика і вивірені технології вирощування дають змогу отримувати достойний результат», — стверджує керівник господарства.

За словами Миколи Романенка, минулого року гібрид Архітект в середньому по регіону давав 4 т/га, але подекуди (залежно від умов і технології) показував і більше 5 т/га, навіть було і 5,5-5,7 т/га.

Професійний підхід завжди спрацьовує. Як зауважує Віктор Карбівський, генеральний директор «Лімагрейн Україна», ріпак — це та культура, яка справді може генерувати досить високий прибуток. Але підходи до його вирощування мають бути високотехнологічними.

«Я завжди раджу тим, хто дбає про сівозміну, і хто має, скажімо, від 2 тис. га землі, обов’язково відводити 150-200 га під ріпак. Звісно, ця культура потребує інтенсивних технологій і професійних підходів. На всіх етапах вирощування. І починати треба з правильної генетики. Тоді й віддача буде відповідна», — додає Віктор Леонідович.