31 травня 2021, 17:00, Україна

Захистити прапорцевий листок — основна задача аграріїв, — НААН

Про це інформує прес-служба НААН.

За теплої вологої погоди потреба в обробленні посівів проти хвороб листя може виникати і пізніше — до кінця цвітіння. Основна мета — захистити прапорцевий листок, який формує 60-70% усіх вуглеводів, що транспортуються в колос, оскільки зменшення площі асиміляційної поверхні прапорцевого листа найбільш негативно впливає на озерненість колоса і виповненість зерна. Незахищений прапорцевий листок відмирає, коли хворобою охоплено 20% його площі.

Під час цвітіння за оптимальної температури 20-25℃ і відносної вологості повітря (на пшениці 60-85%, ячмені — 50-100%), обробка фунгіцидами у фазі «кінець виходу в трубку» у такому випадку оптимальна для забезпечення контролю хвороб. Враховуючи, що тривалість захисної дії сучасних фунгіцидів системної дії становить 2-3 тижні, вона також буде стримувати розвиток хвороб і на вівсі — 35-40% рослини уражуватимуться летючою та іншими видами сажок.

Читати по темі: Здоров’я прапорцевого листка – запорука врожаю зернових

Вибір препаратів необхідно проводити відповідно спектру їхньої фунгіцидної дії та наявної домінуючої хвороби. Посіви доцільно оздоровлювати за наявності хвороб (1% інтенсивності ураження рослин борошнистою росою, 3-5% септоріозу листя, піренофорозу, інших плямистостей) та сприятливих для розвитку хвороб погодних умов і тривалих рос.

Тому, фітосанітарна ситуація вимагає постійного моніторингу шкідливих організмів для прийняття своєчасних рішень щодо захисту посівів на кожному конкретному полі.