30 травня 2021, 11:00, ЗЗР

В Україні спостерігається масова активізація хрущів: як захистити сади від шкідника

Про це інформує Suspilne.Media.

За словами Марини Завалій, ентимолога відділу фітоаналізу, наразі ми можемо спостерігати пік поширеності хрущів, бо близько трьох років тому шкідником було відкладено досить багато яєць.

Личинки хрущів завдають великої шкоди сільськогосподарським насадженням, садово-декоративним рослинам, несуть загрозу урожаю. Вони підгризають корені, тому часто не просто пошкоджують рослину, а взагалі її знищують.

Лічинки особливо полюбляють корінці дерев, таких як вишня, черешня, абрикоса. Але шкодять не лише личинки хруща, а і дорослі особини: з'їдають цвіт, об'їдають листя.

Проти хрущів ентомолог радить застосовувати три види засобів:

  • органічні;
  • неорганічні;
  • біологічні.

Із органічних можна згадати такі препарати, які добувають штучним методом, наприклад «Антихрущ». Його використовують при посадці рослин і личинка хруща вже не з'їдає їх корінь.

Із неорганічних — амонійний розчин. Щоб обробити 1 га землі, потрібно застосувати 2 тис. л цього розчину. Він проникає в ґрунт і робить його азотовмістним. Це згубно впливає на розвиток личинок і вони вмирають.

Читати по темі: Держпродспоживслужба опублікувала звіт щодо поширеності шкідників на посівах ярих культур

Органічні та неорганічні засоби є більш дієвими, великих об'ємів не потрібно робити, а обробляти ними можна раз на сезон до періоду цвітіння.

Нині популярним стає біологічний метод боротьби з лічинками травневого жука. Це застосування патогенних грибків, ентомофагів та нематод. Такі засоби потрібно змішувати із піском.

Суміш не у рідкій формі, її вносять до посадки рослин, нею можна підсипати дерева. Ці грибки будуть впливати на личинки — на тих, хто має м'яке тіло, тобто на дорослу комаху вони впливати не будуть.

Із рідких патогенних грибків можна згадати боверин — міститься він у рідкій формі, його також розводять із водою. Ним можна обробляти рослину як із зовні, а також підливати у ґрунт.

Цей метод найбільш безпечний для здоров'я людини, а також для інших комах, хробаків.

Біологічні методи слід використовувати комплексно — можна і два рази на рік, однак також у вологий період, щоб розчин потрапив у ґрунт і до личинок. Вибір препарату значною мірою залежить від погодник умов.

Нагадаємо, цикл розвитку хруща становить три-чотири роки, все залежить від температури повітря та від харчової бази. Спочатку жук відкладає яйця, які протягом 30 днів розвиваються, і вже потім, протягом трьох-чотирьох років з яйця виходить личинка.

Хрущі поширені в Україні: у південних частинах країни — період розвитку хруща близько трьох років, на півночі — чотири, оскільки ця частина більш холодніша.