28 травня 2021, 08:00, Світ

Сільгоспвиробники Ізраїлю вирощують найдрібніший у світі листковий овоч — манкай

Про це пише vesty.co.il.

«В Ізраїлі мало кому знайоме слово «манкай», а між іншим мова йде про особливо корисний продукт, який можна додавати до будь-якої страви. Манкай — це найменший листковий овоч в світі. Ця їстівна рослина з’явилась в Ізраїлі 10 років тому, і зараз її масово вирощують в кібуці Беєрі (ред. — сільськогосподарська комуна, що розташована недалеко від кордону з сектором Газа)», — йдеться в матеріалі.

Тут побудовані 12 теплиць з розсувним дахом. Під ним натягнутий спеціальний матеріал, що створює оптимальні світлові умови для розмноження манкаю. Точність, стабільність параметрів проточної води водойми контролюють комп’ютерні системи.

Читати по темі: Суниця-гігант: в Ізраїлі виростили найбільшу в світі ягоду, яку занесуть до Книги рекордів Гіннеса

Природа наділила манкай природним механізмом швидкого розмноження: він подвоюється в кількості кожні 72 години, а використовувані в кібуці Беєрі унікальні технології Hinoman дозволяють вирощувати його у величезних кількостях, збираючи урожай цілий рік.

Згодом компанія Hinoman стала співпрацювати з японською фірмою Ajinomoto, що зацікавилася ізраїльським манкай і вирішила поширювати його в Японії.

Манкай містить не тільки 45% повноцінного білка, але і вітамін B12 в активній і доступною для організму формі. Крім того, в ньому є залізо, омега-3, вітаміни A і E, цинк, фолієва кислота, харчові волокна і антиоксиданти. Варто відзначити, що манкай не має ні яскраво вираженого смаку, ні запаху, його можна додавати в супи, соуси, печеню, до смузі і овочевих коктейлів і навіть до випічки, наприклад, крекерів або запіканок. Продається готовий продукт у вигляді заморожених кубиків.