27 травня 2021, 11:00, Світ

Туреччиною шириться вірус коричневої ругози, що може зупинити виробництво томатів

Про це пише fruit-inform.com.

Експерти вважають, що виробництво томатів може припинитися протягом трьох років, якщо не буде вжито необхідних заходів обережності.

Виробники томатів в Анталії — лідера серед регіонів Туреччини, — в цьому році борються з новим видом вірусу. Хворобу ToBRFV тут називають «ізраїльським вірусом», тому що вона виявляється у саджанців томатів, імпортованих з Ізраїлю, і не проявляє симптомів доти, поки саджанці не виростуть і не почнуть давати плоди. В період збору врожаю сходи темніють і загнивають зверху, а плоди загнивають зсередини і буріють. Загнивання продукту до його дозрівання призводить до великої втрати врожаю.

Читати по темі: Вірус коричневої зморшкуватості томатів оголошено карантинним в ЄС

Виробники побоюються, що хвороба вже могла заразити більшість сільгоспкультур, оскільки вона дуже швидко поширюється через запилення. Для виробників, які бажають врятувати свій урожай від хвороби, доступні лише обмежені можливості. Хвору рослину необхідно вийняти з теплиці і знищити, не допускаючи контакту зі здоровими рослинами. Після цього ґрунт необхідно продезінфікувати спеціальними препаратами. Теплиці, в яких виявляється захворювання, поміщаються на 14-денний карантин, повністю обробляються препаратами, а продукція знищується.

Свіжі фрукти та овочі, вироблені в Анталії, експортуються більш ніж в 40 країн світу. Томати становлять більшу частину цих продуктів, які споживаються на внутрішньому ринку. Різні види томатів становлять приблизно дві третини овочевого виробництва в регіоні. За даними Управління сільського та лісового господарства Анталії, в 2019 році тут було вироблено 2,5 млн тонн томатів.

Читати по темі: Світом починає рухатись новий небезпечний вірус томатів, що здатний знищувати цілі посіви