27 травня 2021, 09:30, Україна

Рентабельність вирощування ехінацеї становить 210% — 170 тис. грн прибутку з гектара

Про це повідомляє Департамент розвитку промисловості та АПК Хмельницької ОДА.

«Ехінацея — справжня окраса саду. Вона своїми великими, елегантними, яскравими квітами може затьмарити інші квіти в саду. Латинська назва «ехінацея» походить від грецького echinos — їжак. Завезена до нас з Північної Америки, та легко пристосувалась до наших кліматичних умов», — йдеться у матеріалі.

Ехінацея досить велика (висотою до 100 см), багаторічна трав'яниста рослина з різноманітними лікарськими властивостями, завдяки яким до неї прийшла широка популярність у всьому світі. Сьогодні майже в кожній аптечці можна знайти лікарські засоби, що містять рослинний екстракт цієї квітки.

 

Вирощування та догляд

Ехінацея віддає перевагу сонячним місцям. Висаджують рослини в кінці весни, на відстані 50-60 см одна від одної.

Для швидкого і якісного зростання цій унікальній рослині необхідний поживний, багатий органічними речовинами ґрунт і хороший полив, особливо у спекотні, вітряні дні і під час сильних засух.

Дуже корисна для рослини і щорічне підживлення компостом. В кінці весни – на початку літа раз в 30-40 днів в воду для поливу додають комплексне мінеральне добриво (20 г на відро). Восени, після повного зрізання стебел, ехінацею мульчують щедрим шаром садового компосту.

Читати по темі: Сімейне господарство побудувало успішний бізнес на вирощуванні лікарських трав та чаїв

Для продовження періоду цвітіння необхідно видаляти квітконоси з зів'ялими квітками. Це стимулює утворення нових квітконосів. Крім того, навесні видаляють пошкоджені частини рослини. А в кінці сезону (восени) стебла ехінацеї зрізають повністю, до рівня землі.

Ехінацея приваблює наших садівників ще й тим, що зимує в кліматичних умовах України без укриття. Як у всіх трав'янистих рослин, надземна частина ехінацеї на зиму відмирає. Відростає вона досить пізно, у другій половині квітня, на початку травня, а якщо весна не дуже тепла, то і пізніше, тому несподівані весняні заморозки їй не страшні.