27 травня 2021, 08:00, Україна

Українським аграріям можуть компенсувати частину вартості зарубіжної зрошувальної техніки

Про це свідчить проєкт постанови про «Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі», який він запропонував до обговорення учасникам ринку та найближчим чином руками Мінагрополітики намагатиметься провести через Кабмін.

Особливість ситуації полягає у тому, що первинний проєкт Порядку був викладений у формулюванні (пункт 4.3), яке передбачало, що державна компенсація буде поширюватися виключно на українську зрошувальну с/г техніку. Однак уже 8 квітня 2021 року під час обговорення з учасниками ринку Тарас Висоцький показав проєкт Порядку, де прибрали формулювання про українських виробників

Читати по темі: В Україні з’явиться інституція, відповідальна за меліорацію: нова структура у складі Мінагрополітики

Ось як тепер звучить пункт 4.3 Проєкту: «закупівлю техніки, механізмів та обладнання для проведення технологічних операцій у зрошуваному землеробстві (далі — техніка, механізми та обладнання) згідно із затвердженим Мінекономіки переліком такої техніки, механізмів та обладнання — у розмірі до 25% їх вартості».

Під час публічного обговорення цього порядку учасники онлайн-дискусії запитали заступника міністра економіки Тараса Висоцького чи правильно вони зрозуміли, що під компенсацію тепер потраплятиме й імпортне обладнання? Він відповів ствердно: «Так у цьому ж і суть».

 

AgroPolit.com попросив прокоментувати дану ініціативу директора Громадської спілки «Асоціація Меліоратор» В’ячеслава Глотова.

«Логіка державної підтримки у всьому світі — підставити фінансове плече допомоги для стимулювання розвитку внутрішнього виробника. Компанії з виробництва зрошувальної техніки — не виняток. Те, що Мінекономрозвитку намагається протягнути через Уряд непомітно для ринку держдотацію для виробників імпортної зрошувальної техніки — неприпустимо», — заявив пан В’ячеслав.

За даними AgroPolit.com попередньо планувався розгляд Порядку на цьому засіданні КМУ. Однак у переліку документів до засідання знайти його не вдалось.

«Нагадаємо, що у бюджеті на підтримку АПК на цей рік заклали 4,5 млрд грн. При цьому на програму розвитку зрошення дали аж 100 млн грн. З одного боку, це дуже мало, але добре, що хоча б з цього почали. А з іншого боку, якщо МЕРТ підкилимно і без згоди учасників агроринку протягне постанову про включення до порядку отримання держпідтримки ще й іноземне обладнання для обробітку зрошувальних земель, то ми опинимося ні з чим», — йдеться у матеріалі.