26 травня 2021, 12:30, Україна

Близько 9 млн га українських сільгоспземель знаходяться у тіні, — Мінагро

Про це під час форуму «Україна 30. Земля» розповів міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, пише Суспільне.

«Станом на сьогодні ми маємо 33 млн га ріллі, вибірково було передано у 18-19 роках 1,7 млн га, 2,3 млн га було передано у 20-21 році. І фактично на балансі залишилося 750 тис. га земель державної форми власності на акті постійного користування. Це те, що сьогодні в держави», — зазначив він.

За словами міністра, станом на 1991 рік у держави було 1,5 млн га земельних актів постійного користування.

«30 років поневірянь, відсутності земельної реформи показали, що кожного дня, кожного місяця, користуючись всіма земельними схемами, які були виписані в законодавчому полі, ми втрачали державну землю. І ці 750 тис. га, в нас є певні успіхи з точки зору їх повернення і реєстрації. Тільки земель оборони ми повернули 260 тис. га. Ми повернули ДП «Конярство України» понад 50 тис. га землі. Складно іде процес по землях Академії наук. Ми повертаємо державі аеропорти, землі, які були в містах. Це мародерство, яке тривало 30 років, це все зводилось до одного — що було в держави визначальним, те забирали і виводили. З тих 5 млн га земель сільськогосподарського призначення, частина земель знаходиться під надзвичайно цінними надрами нашої держави. Землі в «тіні» — 9 млн га», — розповів Лещенко.

Читати по темі: Держпідтримка аграріїв у 2022 році становитиме 1% аграрного ВВП, — Тарас Висоцький

За його словами, щодо 750 тис. га землі, які наразі у користуванні держави, то розглядається два варіанти роботи з нею: подальша безоплатна приватизація або збереження на балансі держави відповідних земель та їх відповідна реалізація через земельні електронні аукціони.

Як наголосив під час форуму директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Аруп Банерджі, якщо земельна реформа буде проведена успішно, то ВВП на душу населення має піднятися.

«Це буде означати можливість інвестувати у власну землю, вирощувати різні культури, і також скористатися можливостями і в Україні, і в Європі, і в світі. Але є і небезпека, якщо ця реформа буде впроваджена неправильно. 5 тижнів залишилося до відкриття земельного ринку, а ще так багато треба зробити. Як казали мої колеги, є необхідність змінити серця і менталітет українців, які поки що не зрозуміли усі можливості , які існують. Закони 2194 — 95 є великим прогресом, але цього не достатньо, щоб маленькі фермери отримували більше, для цього потрібно прийняття ще законопроєкту 22 05, який дасть можливість фермерам отримати доступ до мільйонів доларів дешевих кредитів від Світового банку. Це реальні грантові гроші, які потраплять в руки українців», — наголосив він.