24 травня 2021, 11:00, Посівна

Кіровоградська облдержадміністрація відзвітувала про перебіг весняно-польових робіт

Про це розповіли фахівці Департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОДА, інформує Голос України.

«За результатами останніх спостережень 92% площ озимих зернових культур та 75% площ озимого ріпаку перебувають у доброму та задовільному стані, — констатувала начальник Департаменту агропромислового розвитку ОДА Марія Чорна. — Тож, зважаючи на позитивну динаміку розвитку озимих зернових, розраховуємо на високі показники їх урожайності. Прогнозуємо збільшення і валового виробництва озимих зернових. Тим паче, що посіви таких, у порівнянні з минулим роком, розширено на 84 тис. га (на 18%), в тому числі площі основної культури, озимої пшениці, збільшено на 19%».

Весною цього року погодні умови суттєво загальмували проведення всього комплексу весняно-польових робіт. Водночас, запаси вологи в орному та метровому шарі ґрунту були достатніми. Тому, з настанням сприятливих умов, сільгосппідприємства активно включилися в проведення посівної.

Читати по темі: Кіровоградщину планують переорієнтувати на органічне виробництво сільгосппродукції

Якщо агрометеорологічні умови для росту та розвитку озимих у цілому були сприятливими, констатує посадовець, то холодна з заморозками погода дещо стримувала вегетацію ранніх ярих культур. Через прохолодну погоду квітня та травня в Кіровоградській області їх ріст та розвиток був сповільнений. Проте на сьогодні в регіоні мають повні сходи ярого ячменю, пшениці та гороху (який посіяно на 115% від прогнозованих площ).

Здебільшого посіви в доброму та задовільному стані. Підходить до завершення сівба кукурудзи. Посіяно понад половину від запланованого соняшнику, третину площ сої, завершено сівбу цукрових буряків.