21 травня 2021, 17:00, Україна

Кіровоградщину планують переорієнтувати на органічне виробництво сільгосппродукції

Про це інформує Голос України.

Такий вектор розвитку сільгоспвиробництва в області має всі соціальні, економічні та екологічні передумови, а саме:

  • високу природну родючість земель;
  • помірний рівень забрудненості полів агрохімікатами;
  • забезпеченість трудовими ресурсами;
  • вигідне географічне розташування.

За площею та біопродуктивним потенціалом земельного фонду Кіровоградщина є однією з провідних у державі. Відповідно до карти придатності ґрунтів для органічного землеробства, розробленої Інститутом землеробства НААН, регіон має переважно придатні та дуже придатні землі (50/50) для органічного виробництва і зовсім незначну кількість малопридатних.

Читати по темі: Уряд розширить допомогу аграріям, що займаються органічним виробництвом

Однак, внаслідок нераціонального використання ресурсу окремими землевласниками та орендарями, на жаль, і тут має місце зниження родючості та погіршення якості землі, а дефіцит органічних добрив і порушення оптимальності сівозмін спричиняють зменшення вмісту гумусу в ґрунтах та тенденцію до їхнього виснаження.

Тож впровадження органічного та ощадливого землекористування дозволить зберегти і навіть покращити якість земельних ресурсів, а також уповільнить темпи їхньої деградації. Крім того, це сприятиме покращенню економічного, соціального та екологічного стану в області, комплексному розвитку сільської місцевості та поліпшенню здоров’я населення.

Нині в області налічується майже 15 тис. га сертифікованих органічних сільськогосподарських земель. Сертифікати з органічного виробництва (зернових та олійних культур, ягідництва, аквакультури, бджільництва та інше) мають 12 суб’єктів.