21 травня 2021, 12:30, Україна

В Україні з’явиться інституція, відповідальна за меліорацію: нова структура у складі Мінагрополітики

Про це йдеться в ексклюзивному матеріалі «Державне агентство з питань меліорації та рибного господарства України — хто і як напоїть країну» на AgroPolit.com.

Проєкт урядової постанови про передачу функцій щодо зрошення та меліорації від Держводагенства, Держрибгоспу та Мінекології розглянуть сьогодні на позачерговому засіданні Кабміну. Вона називається — «Про внесення змін до деяких постанов КМУ щодо розподілу окремих повноважень».

Появу Державного агентства з питань меліорації та рибного господарства України анонсував міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко. Йому знадобилося кілька місяців, аби відвоювати цей «актив» (а точніше функцію) у підпорядкування Мінагрополітики.

Читати по темі: Держводагентство відзвітувало про перебіг підготовки державних зрошувальних систем

«Що стосується питання зрошення, меліорації, то первинна задача — це законодавче забезпечення, створення нової інституції (Державне агентство з питань меліорації та рибного господарства України) в структурі Мінагрополітики і, безумовно, забезпечення належного фінансування пілотних проектів в Одеській, Миколаївській, Херсонській та Запорізькій областях, які ми вже в цьому році плануємо реалізувати за підтримки парламенту, уряду та президента України», — раніше заявив пан Лещенко.

Нагадаємо, в Україні наразі 5,48 млн га меліорованих (з них 2,17 млн га зрошуваних і 3,3 млн га осушуваних земель) з відповідною меліоративної інфраструктурою. У 2019 році на поливі було 550 тис. га сільськогосподарських земель. Зараз українські системи зрошення застарілі і зношені, і вимагають відновлення. Один га під зрошення коштує в середньому $2 тис. Дороге задоволення, яке фінансово потягне не кожен аграрій. Задача держави: перезапустити цей процес і дати «кисень» в галузь, щоб інвестиції у зрошення пішли.