20 травня 2021, 11:00, Україна

На Рівненщині загинуло близько 400 бджолосімей: аграрії прокоментували ситуацію

Про це повідомила прес-служба компанії у відповідь на інформаційний запит Суспільного.

ТОВ «Акріс Агро» відповіло на слова пасічників про нібито причетність агрохолдингу у загибелі близько чотирьохсот бджолосімей в Рівненському районі. Запит Суспільне надіслало після того, як пасічники заявили, що комахи померли після обробітку полів отрутохімікатами.

У компанії повідомили, що занепокоєні їхньою загибеллю й докладають зусиль, щоб з'ясувати істинну причину цього. Також зазначили, що повідомляють місцевих про обробіток посівів.

«Товариство з обмеженою відповідальністю «Акріс Агро» занепокоєне фактом загибелі бджіл та приймає активну участь у роботі, пов’язаній з виявленням причин їх гибелі. Товариство діє в межах чинного законодавства, застосовує засоби захисту рослин, які дозволені до використання в Україні, а також повідомляє органи місцевого самоврядування, населення та пасічників про графік обробітку посівів засобами захисту рослин», — говорять в компанії.

Читати по темі: Аграрію із Польщі загрожує до 8 років в’язниці за знищення бджіл

Також вони наголосили, що ТОВ «Акріс Агро» не єдині землекористувачі, які здійснюють обробіток земельних ділянок поблизу пасік, в яких спостерігається загибель бджіл.

«Однак лише наше товариство делегує своїх працівників для участі в роботі спеціально створених комісій. Водночас з метою об’єктивного, повного та всебічного дослідження причин загибелі бджіл законодавець вказує на необхідність залучення до роботи комісії землекористувачів в радіусі до 10 км від місцезнаходження пасіки. Попри вказані обставини, товариство докладає усіх зусиль для виявлення істинних причин загибелі бджіл», — йдеться у відповіді.

Бджоли загинули у Рівненському районі наприкінці квітня. Голова Спілки пасічників Рівного та Рівненського району Богдан Лимар повідомив, що причина в отрутохімікатах, які місцевий агрохолдинг використав під час висіву кукурудзи у ніч з 25 на 26 квітня. На гарячій лінії підприємства для отримання коментарів щодо цієї ситуації порадили надіслати інформаційний запит.

Спеціалісти обласного управління Держпродспоживслужби відібрали зразки бджіл, їх відправили на дослідження в столичний інститут токсикології.

Торік у «Акріс-Агро» заперечували, що використовують препарати, що могли б спричинити загибель бджіл.