20 травня 2021, 09:30, Світ

Аграрію із Польщі загрожує до 8 років в’язниці за знищення бджіл

Про це пише inpoland.net.pl.

У травні минулого року 30-річний фермер обприскував поле ріпаку розчином, що містив диметоат. Ця діюча речовина заборонена до використання на всій території Європейського Союзу.

Диметоат — широко використовуваний органофосфатний інсектицид та акарицид. Як і інші органофосфати, диметоат відключає холінестеразу, фермент, необхідний для роботи центральної нервової системи.

Бджоли, які вранці вилетіли на обприскане поле, сідали на квіти ріпаку, диметоат прилипав до їх тіл, викликаючи миттєві неврологічні ефекти. Отрута потрапляла і в травний тракт комах разом з пилком.

Читати по темі: Інсектициди заважають бджолам спати: дослідження британських науковців

Частина бджіл загинула в полі. Ті, кому вдалося дістатися до вулика, були ліквідовані іншими комахами, які перешкоджали доступ хворих особин.

Загалом застосування диметоату на полі призвело до загибелі 7,5 млн бджіл з 245 родин на 8 пасіках у трьох містах: Модлішув, Погожале та Вітошув. Один із пасічників зазнав особливо серйозних втрат — отрута вбила 135 його бджолосімей.

Загальний обсяг втрат оцінюється у 560 тис. злотих (понад 4,1 млн грн). Зловмисник вже заслухав кримінальне обвинувачення. Прокуратура ліквідує збитки пасічникам за рахунок майна винуватця, а йому загрожує від 6 місяців до 8 років в’язниці.