5 червня 2017, 10:00, Насіння

Озимий овес добре родить навіть на Півдні України

Про свій досвід вирощування озимого вівса SuperAgronom.com розповів фермер із Запорізької області Іван Мартинюк.

«Посіяв 30 га озимого вівса по кукурудзі — сорт Антей — перезимував не гірше пшениці, навесні «стартонув» значно раніше. Восени вносив при посіві 100 кг селітри, а в березні дав 27 кг д.р. КАСу», — розповідає Іван Мартинюк.

За його словами, озимий овес добре переносить засуху й несприятливі умови, адже має дуже потужну й глибоку кореневу систему. Це ж допомагає йому успішно боротись з хворобами та краще використовувати поживні речовини з ґрунту. А завдяки високому кущенню та дуже ранньому розвитку він ще й очищує поле від бур'янів.

Минулого року цей же сорт був в господарстві на випробуванні. На площі в 0,5 га він показав результат в 45 ц/га взагалі без застосування добрив. Тож цього року очікують значно кращий урожай. 

Як розповідає Іван Мартинюк, овес охоче купують для виробництва пластівців, тож це культура з великим потенціалом. Донедавна вважалось, що він може вирощуватись лише у райнах з достатньою кількістю опадів, але озимий овес добре росте й на Півдні за рахунок використання зимових запасів вологи.