3 червня 2017, 11:04, Добрива

Добрива пролонгованої дії значно підвищують якість та врожайність картоплі

Нові можливості для підвищення рентабельності й ефективності використання ресурсів у виробництві картоплі стали головними темами на вечорі агрономії у Скелмерсдейлі (Великобританія), організованому групою компаній PROCAM, яка надає консультативні послуги в сільському господарстві. Про це повідомляється на сайті групи.

Найбільше виробники картоплі говорили про такі прогресивні технології, як використання добрив пролонгованої дії, біологічних стимуляторів кореневої системи і зволожуючих агентів для ґрунту. Кожен з цих інноваційних підходів має потенціал для підвищення рентабельності та одночасного зниження тиску на довкілля.

Зокрема, пролонговані добрива вже успішно використовуються у декоративному садівництві та розсадництві, але можуть бути корисними і у сільському господарстві, стверджує Скотт Гарнетт з компанії ICL Fertilisers.

Добрива пролонгованої дії або контрольованого вивільнення — це гранули поживних речовин, вкриті полімерною речовиною, що затримує вивільнення поживних речовин на тривалий період. Як правило, полімер реагує на підвищення температури збільшенням проникності, віддаючи більше добрив у ті фази росту, коли це потрібно.

В порівнянні з традиційними підходами, добрива пролонгованої дії дають підвищення ефективності використання ресурсів і покращують товарність врожаю картоплі, стверджує фахівець.

«Технологія контрольованого вивільнення, яку ми розробили для продукту Agromaster, робить поживні речовини доступними, коли рослина має потребу в них. У випадку картоплі, це означає тільки одне внесення добрив, скорочення витрат на їх транспортування та зберігання, а також значно більш ефективне використання поживних речовин. В ході випробувань, ми побачили, що використання контрольованого вивільнення добрив може зменшити вимивання нітратів на 55% в порівнянні зі звичайними добривами. В інших дослідженнях, одноразове застосування пролонгованого добрива Agromaster призвело до підвищення товарного виходу продовольчої картоплі на 24%, в порівнянні з тією ж кількістю поживних речовин, внесених у два прийоми в рідкій формі», — розповів Скотт Гарнетт.

Серед інших, обговорюваних на вечорі тем, виробники ділились досвідом застосування поверхнево-активних речовин (ПАР), як зволожуючих агентів для ґрунту та біологічних препаратів з бактеріями-симбіонтами, що стимулюють ріст кореневої системи.

Зокрема остання технологія, успішно випробувана раніше на пшениці, виявилась придатною і для використання при вирощуванні картоплі. Бактерії-симбіонти підвищують засвоєння фосфору та роблять доступними інші поживні речовини з ґрунтового розчину. Застосування цих біопрепаратів дало підвищення виходу товарної картоплі на 10%.