14 травня 2021, 18:00, ЗЗР

Аграріям розповіли про біологічні та хімічні методи боротьби з томатною міллю

Про це розповіли експерти компанії ФМС Україна, йдеться у матеріалі «Томатна міль: чітка інструкція для боротьби» на Kurkul.com.

Серед хижаків, які знищують декілька видів шкідливих комах на різних стадіях розвитку, найчастіше відзначають клопів сліпняків із підроду Heteroptera, особливо Macrolophus pygmaeus, M. fuliginosus, Dicyphus spp. і Nesidiocoris tenuis. Ці комахи є надзвичайно активними ентомофагами личинок томатної молі.

Крихітні розміри і висока рухливість цих клопів дозволяють їм інтенсивно переміщуватися в пошкоджених рослинах у пошуках не тільки яєць, а й гусениць, які зазвичай зазнають нападу поза межами мін.

До інших хижаків підвиду Heteroptera, яких періодично виявляють, належать також клопи-мисливці, зазвичай крупніші, ніж згадані вище хижаки (7-10 мм), і тому здатні полювати на більш розвинених личинок і лялечок. Кліщі Amblyseius також почали поїдати томатну міль, зокрема яйця.

Дослідження, проведені в 2009 і 2010 роках на полях томатів у провінції Кампанії (Італія), підтвердили наявність хижаків, особливо Macrolophus spp., Nesidiocoris tenuis, Dicyphus errans і Orius sp.

 

Читати по темі: Трихограма: біологічний захист рослин чи бізнес на межі афери?

Що стосується паразитоїдів (паразити, які завершують свій розвиток за рахунок одного господаря і прив’язуються до одного чи кількох аналогічних видів), серед них часто зустрічаються деякі перетинчастокрилі трихограмматиди з роду Trichogramma, які, найімовірніше, живляться яйцями томатної молі. Іншими виявленими паразитоїдами є деякі евлофіди виду Necremnus, Hemiptarsenus і Pnigalio, а також, рідше, Ichneumonidae (Diadegma).

Для хімічного контролю томатів та інших пасльонових фермери давно й успішно використовують низку зареєстрованих інсектицидів, наприклад, Верімарк® та Ексірель®.

Обидва інсектициди є представниками найновішої хімічної групи — антраніламіди. Крім того, з-поміж інших вони відрізняються безпечністю для культур вирощування, а також толерантністю до корисних комах, зокрема комах-запилювачів (бджоли, джмелі), що дуже важливо при формуванні систем захисту в різних тепличних (і не тільки) господарствах.

Інсектицид Верімарк® застосовують на ранньому етапі розвитку овочів — етапі вирощування розсади (замочування, проливання розсади перед висаджуванням) або появи сходів при прямому посіві у ґрунт. Це важливо, бо вже на ранніх фазах розвитку розсада томатів стає привабливим об’єктом для небезпечних шкідників. А такий інсектицид, як Ексірель®, допомагає фермерам захищати рослини від шкідливих комах впродовж вегетації.