12 травня 2021, 09:30, Посівна

Аграрії Волині рахують збитки: як морози та проливні дощі вплинули на посівну та стан озимих

Про це розповіла Людмила Галюк, завідувачка сектору агрометеопрогнозів, пише Суспільне.

Також, зазначається у матеріалі, погодні перипетії стримували ріст та розвиток озимих і плодово-ягідних культур. Попри це, їх стан здебільшого оцінюється як задовільний та добрий. Їх урожайність очікується на досить високому рівні.

Проблеми з посівною: аграрії вже рахують збитки

Аграрій Руслан Хомич посівну розпочав місяць тому. Обробляє 350 га землі. З них, каже, 100 га наразі підтоплені.

«Ячмінне поле на 80 га сіяли два тижні. Дощі не давали. І ми його не досіяли до кінця, тому що величезні заплави там залишились. Ми змушені будемо за них платити земельний податок, орендну плату, ми маємо сплачувати податок з доходів і військовий збір. Нас ніхто від цього не звільняє», — каже пан Руслан.

Через несприятливі погодні умови у квітні аграрію вдалося посіяти не всі культури, які планував. Аграрій каже: у селі Доросині вдалося посіяти ячмінь, овес і цукрові буряки, з них і планує отримати дохід. Чоловік сподівається на гарний врожай озимих.

Весна спізнилась на тиждень

Як розповів Суспільному начальник обласного управління агропромислового розвитку Юрій Горбенко, весна нині відстає на тиждень у порівняні з попереднім роком. За даними АПК, завдяки достатній кількості вологи, посіви добре зійшли.

Читати по темі: Аграрії Волині лідирують за темпами сівби ярих зернових культур: статистика посівної

 

«Усі озимі почуваються дуже добре. Навіть, ті морози, які були минулого тижня, не завдали такої шкоди, що могло бути небезпечно, особливо для буряків. Буряки вже зійшли, вони чекають тепла», — розповів Юрій Горбенко.

Свій прогноз на урожай 2021 озвучили й агрометеорологи. Зі слів Людмили Галюк, ситуацію рятує тепла зима. Це дасть можливість збільшити врожайність зернових. Натомість суха погода, яка трималася у деяких районах, затримала проростання насіння та появу сходів.

Скільки вартуватиме врожай

Зі слів економіста Андрія Ткачука, нинішня ситуація на полях області на ціни майбутнього врожаю суттєво не вплине.

«Це дозволить не перестрибнути критичну межу здорожчання хліба і продуктів на 10-15 %. Це у порівнянні з іншими країнами — не критично», — каже т.в.о. начальника обласного управління економічного розвитку та торгівлі Андрій Ткачук.

Аграрій з Волині Руслан Хомич стверджує, що цього року посівна йому обійдеться дорожче, ніж минулого, наскільки саме, ще не підраховував.

«Ціни вже ростуть. Вже на форвардні контракти ціна більша, ніж попереднього року на ріпак і все інше. Є попередня інформація, що не буде падати ціна на зернові культури — зерно вівса, ячменю, жита», — наголосив пан Руслан.