11 травня 2021, 17:00, Україна

Аграріям розповіли, в чому полягають ризики вирощування озимих культур, — досвід

Про це в інтерв’ю для Latifundist.com розповів Юрій Дробязко, власник «Аграрна технологічна компанія» (АТК), пише SuperAgronom.com.

«Я не люблю озимі культури — там надто багато «якщо», ти нічого не можеш спланувати. Тобто — величезна кількість ризиків та непередбачуваностей. Ти не знаєш, ні коли сіяти, ні скільки сіяти, ти не знаєш, чи буде волога (в період, коли в теорії потрібно сіяти), ти вимушений робити різні дурниці, і нічого заздалегідь не можеш припустити», — каже пан Юрій.

Наприклад, для сівби озимого ріпаку потрібен відповідний попередник. Так, ріпак треба посіяти до 10-15 серпня — максимум. Це означає, що висівати перед ним потрібно таку культуру, яку вдасться зібрати до цього. Далі якимось чином під дрібнонасінну культуру треба підготувати ґрунт.

Читати по темі: В Інституті аграрної економіки назвали найурожайнішу культуру агросезону 2021, — прогноз

«До осені ріпак вже мусить мати 8-10 листків, або кореневу шийку — 10-12 мм. А немає вологи — що робити? Не зрозуміло. Сіяти в суху землю, чи не сіяти. Якщо «в суху», то на яку глибину, бо якщо зовсім зверху посієш, дощ трохи помочить, корні підуть — ріпак помре. Глибше сіяти — все одно якась волога буде, частина насіння зійде, частина залишиться сухою (рвані сходи)», — каже пан Дробязко.

Він наголошує, що ніхто не застрахований від погодних казусів та посухи, і що насіння ріпаку нерідко доводиться зберігати до наступного року.

«Ось ти готовий сіяти озимий ріпак, в тебе є насіння, все необхідне, а волога так і не з’явилась, і ти не сієш. Куди ти діваєш насіння ріпаку? — нікуди, щонайменше, на рік. Воно протруєне, залишиться схожість чи не залишиться? І я не знаю, що з цим робити. Тобто треба бути або нерозумним або сміливим», — напівжартома резюмував власник АТК.