2 червня 2017, 12:18, ЗЗР

Боротися з капустяною міллю допоможе генетика

Про використання модифікованих самців молі, в геномі яких присутні так звані «гени самообмеження», для контролю чисельності шкідників розповідає видання Phys.org.

Спеціально синтезований ген викликає загибель жіночих особин молі ще на стадії личинки, доки вони не досягли статевозрілої стадії та не почали розмножуватись. В той же час, чоловічі особини з цим геном успішно розвиваються далі й згодом розлітаються по полю та спаровуються з немодифікованими самками, поширюючи «гени самообмеження».

Ця технологія, на думку вчених, допоможе побороти шкідника без застосування хімічних та інших методів боротьби. До того ж, даних метеликів з генетичною трансформацією можна застосовувати на будь-якому сорті капусти чи інших хрестоцвітих рослин, без необхідності модифікувати самі рослини.

Ця наукова робота була піддана критиці органічних сільськогосподарських організацій і груп, які виступають проти використання генетично модифікованих організмів. Проте вчені університету Корнелла (США), які розробили синтетичний ген, переконані, що ця технологія принесе величезну користь сільському господарству.

«Щорічно $4-5 млрд коштує боротьба з цим шкідником у всьому світі.Якщо можна контролювати його чисельність без інсектицидів, які шкодять комахам-запилювачам та іншим організмам, то це є реальною перевагою», — говорить Ентоні Шелтон, дослідник Корнельського університету, який займається вивченням капустяної молі протягом 40 років.

 

Зараз в університеті чекають дозволу від Міністерства сільського господарства США, щоб провести польове випробування технології на полі капусти площею в 4 га в науково-дослідному центрі. Вони сподіваються зробити це вже влітку.

Модифіковані метелики для цього експерименту створені біотехнологічною фірмою Oxitec, яка так само застосовувала технологію генетичної модифікації з метою самообмеження москітів в Бразилії, Панамі і країнах Карибського басейну в боротьбі проти лихоманки денге та інших захворювань.