5 травня 2021, 18:00, Україна

Світом починає рухатись новий небезпечний вірус томатів, що здатний знищувати цілі посіви

Про це пише Kurkul.com з посиланням на Forskning.no.

Зазначається, що вірус дуже стійкий та заразний, і як тільки він потрапляє у томатний сад, від нього досить важко позбутися. Він здатний повністю вбити рослину та знищити до 100% посівів. Таким чином, його небезпечність для аграріїв не складно уявити.

Дослідники NIBIO підрахували, що ймовірність спалаху вірусу дуже висока. Норвезьке управління з безпеки харчових продуктів дозволило програму моніторингу та картографування вірусу коричневої ругози томатів у Норвегії 2021 р. Місцеве управління з безпеки харчових продуктів візьме зразки рослин томатів, а дослідники NIBIO проаналізують їх.

Читати по темі: Європейськими науковцями виявлено новий вірус томатів

«Напади вірусу коричневої ругози у виробництві томатів дуже серйозні і тягнуть за собою великі фінансові втрати для садівника. Після нападу помідори, швидше за все, у продаж не пустять. Водночас вірус може вражати рослину безсимптомно і це є нормальним явищем. Тому у результаті всі рослини повинні бути знищені, а тепличні рослини знезаражені», — повідомила Емілі Санделл, спеціаліст з питань овочів, фруктів та ягід Норвезької асоціації садівників.

Також вона наголосила, що сувора гігієна та профілактичні заходи — єдиний спосіб боротьби з вірусом.