2 червня 2017, 09:55, Технології

Обмеження стосовно ГМО та пестицидів підривають продовольчу безпеку

Статтю з різкою критикою агроекологічного напрямку та заборони на застосування пестицидів опублікував Генрі Міллер, фізик і молекулярний біолог зі Стенфордського Університету. Матеріал під назвою «The Right to Agricultural Technology» («Право на сільськогосподарські технології») опубліковано на сайті project-syndicate.org.

Лише застосування сучасних пестицидів і генетичних технологій здатне врятувати населення Землі, яке до 2050 року сягне 10 млрд чоловік, вважає вчений. Їх важливість можна порівняти із із «зеленою революцією» 1960-х років, коли завдяки зусиллям Нормана Борлауга, агронома, генетика і фітопатолога, було подвоєно урожайність основних сільськогосподарських культур, таких як пшениця, рис та інші. Це дало змогу врятувати від голоду 1 млрд людей та покращити харчування ще кількох мільярдів.

Крім того, згідно з дослідженням Стенфордського університету, з 1961 року сучасні сільськогосподарські технології значно скоротили викиди парникових газів. Вони допомогли зберегти лісові покриви, еквівалентні за своїм обсягом трьом дощовим лісам Амазонії, від необхідності повної вирубки і використання під сільськогосподарські потреби. Генетично виведені культури, зі свого боку, дозволили знизити використання екологічно небезпечних пестицидів на 581 млн кг, або на 18,5%, з 1996 року.

Повернення до неефективних і низькопродуктивних методів сільського господарства, до таких належить так звана агроекологія, по суті є примітивним «селянським сільським господарством», яке, шляхом зниження врожайності і стійкості вирощуваних культур, підриває, тим самим, продовольчу безпеку і призводить до збільшення голоду і недоїдання, вважає Генрі Міллер.

Організація продовольства і агрокультури ООН (FAO), також підтверджує цю думку. Фахівці FAO підрахували, що заборона на пестициди призведе до зменшення врожаю від комах, хвороб і бур'янів на 80%. Хорошим прикладом є листова совка, комаха, яка за 18 місяців знищила врожай кукурудзи в більшості країн на південь від Сахари.