5 травня 2021, 09:30, Світ

Невеликі господарства вирощують близько третини сільгосппродукції в світі

Про це повідомляє прес-служба Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй.

Внесок дрібних землевласників в продовольче забезпечення сильно розрізняється в різних країнах: його частка досягає 80% в Китаї і досить невелика в Бразилії і Нігерії.

«Вкрай важливо уникати використання висловів «сімейні фермерські господарства» та «дрібні фермерські господарства» в якості синонімів. Більшість сімейних ферм невеликі, але деякі з них більші й навіть дуже великі», — розповів Марко Санчес, заступник директора Відділу агропродовольчої економіки ФАО.

За оновленими оцінками, в світі налічується більше 608 млн сімейних фермерських господарств, які займають від 70 до 80 % сільськогосподарських угідь світу і виробляють близько 80% світових продуктів харчування в вартісному вираженні.

Читати по темі: Кабмін підвищив розмір фінансової держпідтримки для невеликих агропідприємств

Близько 70% усіх ферм, що займають всього 7% всіх сільськогосподарських земель, мають площу менше 1 га, в той час як ще 14% ферм, що обробляють 4% земель, знаходяться в межах від 1-2 га. Ще 10% всіх ферм, що займають 6% землі, мають площу від 2-5 га.

Тим часом найбільші ферми з площею понад 50 га, на які припадає 1% всіх ферм в світі, керують більш ніж 70% сільськогосподарських угідь світу, при цьому майже 40% сільськогосподарських земель належать фермам розміром понад 1000 га.

ФАО розглядає Україну як світового гаранта продовольчої безпеки.