3 травня 2021, 13:00, Україна

Вчені-аграрії перевіряють можливість вирощування артишоку на українських ланах

Про це пише Херсон Daily.

Старший науковий співробітник інституту, кандидат сільськогосподарських наук Валерій Нeтіс впевнений, що нова культура є достатньо перспективною для українських аграріїв.

«Артишок найпоширеніший у Італії, Іспанії, Єгипті. У нас на поливних землях він також може давати врожаї від 30 до 40 тонн з гектару, — розповів Валерій Нетіс. — Збирають його суцвіття, багаті на білки, вуглеводні та вітаміни. Ці апетитні суцвіття відварюють, квасять, маринують, як і спаржу. Гурмани по всьому світі високо цінують таку страву, і в українських магазинах вона теж користується хорошим попитом».

Читати по темі: Аграрії Умані вирощують корисні фіолетові томати YOOM зі смаком умамі

На початковому етапі науковці планують вивчити агротехнологію його вирощування на зрошенні в умовах спекотного півдня України — з подальшою перспективою вивести продуктивніші гібриди вітчизняної селекції, максимально адаптовані до наших кліматичних умов.

Нагадаємо, цьогоріч в Інституті зрошуваного землеробства НААН на Херсонщині відвели під бавовну дослідну ділянку 0,3 га. Селекціонери впевнені, що Україна повернеться до вирощування бавовни, оскільки через зміни клімату південні області тепер для цього підходять якнайкраще.