29 квітня 2021, 11:00, Україна

Верховна Рада провалила законопроєкт про розвиток меліорації: не вистачило голосів

Про це інформує Уніан.

За прийняття законопроєкту «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» (№5202) у першому читанні проголосувало 221 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Також депутати 270 голосами «за» відправили законопроект на доопрацювання.

Як пояснив голова парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський, законопроєкт створює умови для передачі у власність водокористувачів державної меліоративної інфраструктури, яку зараз не можна приватизувати.

Читати по темі: Нідерландські науковці розробили систему мобільного крапельного зрошення на сонячній енергії

«В Україні є кілька зрошувальних систем, а також магістральні канали та насосні станції, де не можна проводити приватизацію. Крайні насосні станції можна передати у власність об’єднань водокористувачів для того, щоб вони вносили інвестиції та ефективно розподіляли воду по цим насосним станціям», — сказав пан Сольський.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, площа зрошуваних земель в Україні у 2020 році становила 551 тис. га. При цьому в 1990 році меліорація проводилася на площі 2,29 млн га земель.

За даними офісу підтримки реформ при Міністерстві аграрної політики та продовольства України, при загальній площі сільськогосподарських земель у 40,5 млн га, постійного зрошення потребують 18,7 млн га, періодичного — 4,8 млн га.

«Враховуючи зміни клімату, площа сухих і дуже сухих земель, які потребують зрошення, надалі буде тільки збільшуватися», — сказано в записці.