26 квітня 2021, 15:30, Україна

Аграрії прокоментували ситуацію зі снігом в Україні: чи варто бити на сполох

Борис Шепетюк, агроном ФГ «Статок» (Згурівський район, Київська обл.), розповів, що ситуацією не переймаються, бо пізніх ярових ще не сіяли.

«У нас зараз снігом вкрило поля, але ми не дуже переживаємо, бо ні кукурудзи, ні соняшнику ще не сіяли. Бо весна загалом холодна, чекаємо більш оптимальних умов. От на посівах озимих трохи цей сніг позначиться, звісно, але вони загалом у доброму стані. Тому, хоч і розвиток, напевно, трохи пригальмується, але навряд чи завдасть значної шкоди», — розповів пан Борис.

Звісно, зараз будь-яка волога — це добре, підкреслює агроном. Але з такими ризиками літніх посух, які трапляються останніми роками, чи спрацювала ця волога, можна буде сказати лише у серпні — коли вже матимемо якісь врожаї.

Читати по темі: Україна в епіцентрі циклонів зі снігом та морозами: синоптики озвучили погоду на тиждень

Чернігівщину сніг зачепив трохи раніше, розповідає Олексій Попелуха, головний агроном ТОВ «ДП «Зернятко» (Менський район, Чернігівська обл.).

«Сніг до нас поки що не дійшов. Хіба що 24 квітня по дотичній трохи зачепив смугою деякі масиви. Хоча весна і справді холодна. Наприклад, 10 квітня разово пройшов сніг, що утворив покрив до 12 см. Загалом посівну проводимо у дещо пізні терміни. Ранні ярі вже відсіяли, а от соняшник і кукурудзу якраз сіємо зараз. Але думаю, що таке похолодання не дуже вплине на стан посівів. Поки зійдуть сходи, то з досвіду минулих років, через тижнів 2 має вже бути потепління», — наголосив пан Олексій.

Тим більше, що цього року значно краще із вологою, порівняно з минулим сезоном, підкреслив агроном.

«Наприклад, за квітень у нас уже випало більше 50 мм опадів. Тож, гадаю, все буде добре з посівами», — резюмував Олексій Попелуха.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2021