26 квітня 2021, 12:30, Україна

Названо надстійкий до гербіцидів супербур’ян: №1 за шкодочинністю в Україні

Про це йдеться у матеріалі «Бур’ян №1 — ваточник сирійський».

Рослина розмножується насінням та за допомогою кореневої порослі, кореневищами і їхніми паростками. Ваточник наділений потужною всисною властивістю кореневої системи, через що у місцях масового поширення шансів вижити у інших видів рослин просто немає. Крім цього, він виснажує ґрунт на вміст поживних речовин та знижує його вологість. Цей бур’ян віддає перевагу родючим, добре дренованим ґрунтам.

«Це бур’ян №1 на сьогоднішній день в Україні, тому що він багаторічний, кореневищний, супер стійкий до гербіцидів. Будь-які умови для нього комфортні. Спостереження показують, що консервативні технології обробітку призводять до більш активного розповсюдження ваточника, а, наприклад, зяблевий обробіток стримує його поширення — але це також не є вирішенням проблеми», — висловив думку доцент кафедри землеробства та гербології НУБіП Микола Косолап.

No-till і ефективна система контролю бур’янів
Читати

Проростання насіння відбувається навесні, коли температура ґрунту сягає 15 °С. Глибина проростання його насіння становить 0,5-1 см, хоча схожість спостерігається і при глибині залягання насіння до 6 см. У ґрунті насіння ваточника сирійського може зберігати життєздатність протягом трьох років.

Захищає себе рослина також майстерно — стійкість до гербіцидів дуже висока. Його листки мають дуже потужний восковий наліт, який захищає його від проникнення будь-яких діючих речовин.

Найбільша проблема контролю в тому, що ваточник не транспортує необхідну кількість діючих речовин з листкової поверхні до кореневої системи. Через це, знищивши надземну частину, зокрема хімічними препаратами, ймовірність вплинути на коріння дуже невисока. Тому бур’ян швидко виростає знов.

Ваточник має досить високу енергію росту, тому вже на початку літа може бути значно вищим, ніж, наприклад, соняшник, ріпак і кукурудза. Спроби вирубати, зрізати, вирвати рослини лише стимулюють подальший розвиток кореневої системи і, знову ж таки, бур’ян проростає.

Читати по темі: Аграріїв попереджають про активне поширення бур’янів на полях озимини

«Боротись із ваточником непросто, основними є організаційні господарські методи — не давати бур’яну розповсюджуватись, знищувати осередки. Ще одна проблема також полягає в тому, що цю рослину мало вивчають, а вона ще ж має властивість змінюватися, пристосовуватися. І вже навіть та невелика кількість ймовірних методів боротьби може бути не дієвою. Резистентність до препаратів зустрічається все частіше. Господарства самостійно шукають рішень у боротьбі», — зауважив Олексій Сергієнко, керівник агроконсалтингової компанії Art FieldS.

Найбільш розповсюджена ця рослина на Черкащині, трохи менше на Київщині та Полтавщині. Рідше зустрічається на ланах Сумщини та Чернігівщини.

Детальніше про ваточник та способи боротьби з ним читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.