24 квітня 2021, 13:00, Посівна

На Вінниччині настали оптимальні строки сівби пізніх ярих культур: звіт посівної

Про це повідомляє прес-служба Вінницької ОДА.

У розрізі культур аграрії Вінниччини посіяли:

  • яру пшеницю на площі 10,9 тис. га;
  • ярий ячмінь — 65,1 тис. га;
  • овес — 1,0 тис. га;
  • горох — 5,0 тис. га.

Водночас для сільгоспвиробників настали оптимальні строки сівби кукурудзи на зерно, якої аграрії області посіяли вже на площі 26,0 тис. га, що становить 6,1% до прогнозу.

Похолодання, яке очікується у найближчі 5 днів з імовірними заморозками на поверхні ґрунту, не є перешкодою для продовження сівби, оскільки навіть проросле насіння, що знаходиться у ґрунті надійно захищене від них.

Також в області продовжується посів цукрових буряків, яких вже посіяно на площі 27,5 тис. га, що становить 56,1% до прогнозу. Соняшник посіяно на площі 89,8 тис. га, що становить 30,0% прогнозованих площ.

Made with Flourish

Читати по темі: Україну накриють морози: синоптики попереджають про сильне похолодання

Посіви озимої пшениці на більшій території регіону знаходяться на завершенні третього — початку четвертого етапу органогенезу. Сьогодні закладаються основні елементи продуктивності рослин — кількість продуктивних стебел, розмір колосу (кількість колосків). Достатня зволоженість верхнього шару ґрунту (0-50 см) на фоні відсутності високих для цієї пори температур активно сприяють цьому процесу.

На більшості території області і в середньому по регіону на сьогодні маємо запаси ґрунтової вологи достатніми для озимих культур. Помірно низькі температури, які спостерігаються у продовж другої декади квітня, стримують непродуктивні витрати вологи. Переважна її кількість використовується на потреби рослини. Відбувається активний ріст вторинної кореневої системи, що надзвичайно важливо за ймовірного пересихання в подальшому орного шару ґрунту.

Також завершуються строки внесення гербіцидів та актуальним залишається контроль за розвитком хвороб, особливо борошнистої роси і внесення за потреби фунгіцидів.