24 квітня 2021, 08:30, Світ

Як рожева LED інсталяція впливає на вирощування тепличних томатів, — досвід

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами HortiDaily.

На початку січня 2020 року теплицю помідорів на півдні Казахстану вперше оснастили світлодіодними рожевими світильниками. Спочатку таке LED освітлення було інтегровано на площі 5 тис. м², щоб просто спробувати, чи томати хочуть такого світла.

Після сезону було зрозуміло, що світлодіодні лампи, поставлені компанією Plantalux, відмінно склали цей іспит. В результаті власник теплиці вирішив зробити ще одне замовлення, цього разу встановити світильники на площі 50 тис. м², що в 10 разів більше, ніж буквально за кілька місяців до цього. Необхідну потужність ламп визначали експериментальним методом.

«Спочатку інвестор придбав 1000 ламп HPS, по 1000 Вт кожна. Ми переконали його виділити невелику частину теплиці, щоб перевірити, як однакова кількість світлодіодних ламп потужністю 500 Вт буде працювати проти ламп потужністю 1000 Вт, — пояснює Рафал Лаховскі з Plantalux. — Цього року ми домовились встановити світлодіодні лампи на 20% більш потужні (600 Вт на лампу), щоб ще більше збільшити продуктивність».

Читати по темі: Тепличники Німеччини знижують витрати за рахунок використання світлодіодних ламп

Наразі ця казахстанська теплиця є однією із найбільших в світі, де встановлено таку кількість рожевих світлодіодних ламп. Щороку тенденція використовувати економічні та високопродуктивні LED світильники зростає, підтверджуючи свою ефективність.

 «Світильники для садівництва Plantalux сертифіковані для багатьох ринків Європи та Азії, і більше того, вони проходять випробування для широкого розповсюдження в Північній Америці», — ділиться Рафал.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2021