22 квітня 2021, 09:30, Україна

Аграріїв попереджають про активізацію хрестоцвітних блішок та озимої совки

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області.

За умови теплої та сухої погоди хрестоцвітні блішки будуть масово заселяти та пошкоджувати посіви ріпаку. Активність жуків навесні дуже висока, особливо вони ненажерливі у парку та суху погоду. Підвищена активність спостерігається при температурі повітря понад 12°С тепла. За сприятливих умов можуть за 1-2 дні знищити сходи капустяних культур на великих площах.

«Рекомендуємо постійно проводити моніторингові обстеження посівів та при виявленні заселення 5-10% рослин шкідником в кількості 3 жуків/м² обробити інсектицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», — розповіли фахівці Держпродспоживслужби.

Читати по темі: Опубліковано звіт по поширенню шкідників на посівах озимого ріпаку

У посівах озимої пшениці спостерігається шкодочинність гусениць озимої совки.

«Для недопущення пошкоджень посівів озимих рекомендуємо вести спостереження за розвитком шкідника та при наявності 2-3 екз. гусениць на м² — у фазу кущіння, провести обробітки інсектицидами, дозволеними до використання в Україні згідно «Переліку...», — наголосили в Держпродспоживслужбі.

При роботі з засобами захисту рослин, нагадують фахівці, необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог. Також в обов’язковому порядку потрібно попереджувати органи місцевого самоврядування (ОТГ) та пасічників про час і місце обробітку, аби не завдати шкоди бджолам.

Читати по темі: Держпродспоживслужба опублікувала звіт щодо поширення шкідників на полях озимих зернових