21 квітня 2021, 14:00, Україна

Названо найрезультативніші у 2020 р. гібриди кукурудзи, — досвід

Про це розповів Леонід Чорний, менеджер з розвитку агротехнологій Центрального регіону, «LNZ Group», йдеться у матеріалі «Леонід Чорний: Розумні підходи у вирощуванні соняшнику та кукурудзи в Центральному регіоні».

«Зараз господарі все більше схиляються до того, щоб у виборі гібридів як кукурудзи, так і соняшнику, одними з основних з умов, окрім високої врожайності, мають бути посухостійкість, жаростійкість та холодостійкість. Остання характеристика співвідноситься з намаганням посіяти раніше, аби захопити вологу. Люди хочуть, щоб гібрид витримував хоча б якісь коливання температури. І, до слова, у нас є такі гібриди. Зокрема кукурудза EXPM032 (ФАО 220) і EXPM015 (ФАО 260)», — говорить пан Леонід.

Їх можна висівати вже за +7°С ґрунту, підкреслює фахівець.

«Минулий рік це підтвердив: коли у травні були коливання температур від +20°С вдень до 0°С вночі — найкраще вистояла кукурудза ЕХРМ015. Вона не змінювала кольору, коли поряд на демо-ділянках на гібридах деяких інших компаній були візуальні ознаки впливу низьких температур — пригнічення, зміна кольору, вхід у стрес. А рослини на ділянці ЕХРМ015 тільки трішечки призупинили ріст, але потім швидко відійшли і продовжили розвиватись», — наголосив Леонід Чорний.

Читати по темі: Посівна 2021 в Україні: погода, волога та нюанси

«Щодо посухостійкості та жаростійкості — також зрозуміло, адже останні сезони довели, що ці властивості теж можуть бути рятівними для врожаю. Коли у вас дефіцит вологи, тут спрацьовує така властивість, як низький коефіцієнт транспірації. Тобто йде не таке активне випаровування вологи через листя. Це цілеспрямована робота генетиків», — говорить менеджер з розвитку агротехнологій «LNZ Group».

Зазвичай такі гібриди мають еректоїдні листки, говорить пан Чорний. Тобто листя не розлого розростається, а росте вгору.

«В портфелі компанії LNZ є такий гібрид — EXPI143. Крім того, що у нього «виструнчені» листки, так у них ще й звужені продихи, крізь які волога випаровується не так сильно», — резюмував фахівець.