18 квітня 2021, 11:00, Україна

Площі під карантином на Запоріжчині зросли до 18 тис. га

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

«В Запорізькій області було запроваджено карантинний режим по регульованому шкідливому організму ботанічному — Гірчаку повзучому (степовому), на загальній площі 18259 га», — йдеться у повідомленні.

Держпродспоживслужба нагадала аграріям, що гірчак повзучий надзвичайно шкодочинний, його присутність значно знижує врожайність сільськогосподарських культур, засмічує й знижує якість кормів і врожаю, погіршує продуктивність пасовищ.

Читати по темі: No-till і ефективна система контролю бур’янів

«Урожайність сільськогосподарських культур знижується на 45% -75%. Маючи потужну кореневу систему, гірчак сильно висушує ґрунт. Бур’ян засвоює із ґрунту поживних речовин в 1,8-5,5 рази більше ніж озима пшениця за врожайності 20 ц/га», — наголосили фахівці.

Встановлено, що корінь гірчаку виділяє в ґрунт речовини, і зокрема похідні фенолу, які гальмують ріст і розвиток культурних рослин. Гірчак домінує і в природних фітоценозах. Алелопатичну здатність мають не тільки корені гірчаку, а й самі рослини.

«У листках і суцвіттях бур’яну утворюються речовини отруйні для коней. Смак коров’ячого молока при згодовуванні сіна з домішкою гірчаку стає гірким. Якість борошна, отриманого із засміченого гірчаком зерна, знижується завдяки гіркоті, що надають борошну сім’янки бур’яну (0,01% насіння бур’яну від загальної кількості зерна)», — резюмували в Держпродспоживслужбі.