17 квітня 2021, 08:30, Україна

У Держпродспоживслужбі відзвітували про поширеність шкідників на полях ранніх ярих культур

У степових та лісостепових областях сходи гороху заселяють та пошкоджують бульбочковий довгоносик, осередково піщаний мідляк, південний сірий довгоносик.

Багаторічні бобові трави повсюди заселяють та пошкоджують бульбочкові, листкові (фітономус), інші довгоносики та клопи, які за чисельності 1-1,6 макс.3 (Одеська, Луганська обл.) екз. на м² пошкодили 1,5-3% рослин конюшини, люцерни, еспарцета.

Читати по темі: Старт сезону 2021: 6 рішень для захисту озимих зернових у квітні. Частина 2

У всіх бурякосійних областях продовжується вихід жуків бурякових довгоносиків (звичайний та сірий). На старих бурячищах обліковується 0,4-2 екз. на м² звичайного бурякового довгоносика. Перезимівля шкідників відбулася задовільно, за зиму загинуло 15-20% зимового запасу звичайного довгоносика та 12% сірого бурякового довгоносика.

Продовжується вихід та концентрація бурякових блішок, щитоносок біля узбіч доріг, старих бурячищ на лободових бур’янах. На первинних рослинах-господарях (калині, жасмині) продовжується відродження та живлення личинок листкової бурякової попелиці.

На сходах ранніх ярих ячменю, пшениці та вівса значної шкодочинності не відзначається, та попри це фахівці рекомендують слідкувати за посівами, щоб вчасно внести необхідні ЗЗР для попередження розвитку шкідників.