15 квітня 2021, 11:00, ЗЗР

Названо ефективну схему інсектицидного захисту овочів

Про це йдеться у матеріалі «Боротьба зі шкідниками — захист томатів і капусти відкритого та закритого ґрунту» на Kurkul.com.

Нині отримати чисту продукцію без застосування засобів хімічного захисту практично неможливо. Інсектициди — дієві препарати, які використовуються для захисту овочевих насаджень як від дорослих комах, так і від гусені та личинок. Їх випускають у вигляді гранул, порошків, спреїв, а також в рідкій формі. Отож, можна виділити такі методи внесення інсектицидів:

  • обприскування за допомогою пульверизатора;
  • використання разом із крапельним поливом;
  • безпосереднє внесення у ґрунт.

Перевагами інсектицидів є їх швидка дія й ефективність, економічна доцільність використання, а також можливість механізувати процес вирощування овочів.

Однак, як у ґрунтових, так і у листових фітофагів поступово з’являється резистентність (стійкість) до тієї чи іншої групи препаратів, і це призводить до того, що сільгоспвиробникам доводиться збільшувати дозування препаратів, кратність обробок та зменшувати терміни між ними.

Тому експерти рекомендують використовувати сумішеві препарати, а також чергувати обробки препаратами різних хімічних груп.

Читати по темі: ТОП порад від FMC для захисту кукурудзи, соняшнику та сої

Тарас Рубанка, менеджер з розвитку овочевих культур компанії «ФМС Україна», зазначив, що препарати Ексірель® і Верімарк® стануть найкращими помічниками при проведенні інсектицидного захисту овочів.

«Ексірель® і Верімарк® призначені для боротьби з широким спектром фітофагів. Крім того, за умови дотримання рекомендацій застосування цих інсектицидів, резистентність (стійкість) шкідників до них виявлена не була», — розповів фахівець компанії.

Верімарк® можна використовувати для інсектицидного захисту капусти, цибулі, томатів (закритий і відкритий ґрунт), перцю (закритий ґрунт), огірків та рекомендується для застосування через систему крапельного зрошення.

Ексірель® використовується для обробки насаджень капусти, томатів та цибулі, рекомендований для листових обробок. При потраплянні на листки препарат швидко всмоктується і перерозподіляється по всій рослині, що підвищує ефективність інсектицидної обробки.