15 квітня 2021, 17:00, Світ

Аграрії ЄС постраждали від морозів: втрати фруктів та овочів досягають 80%

Про це повідомляє FreshPlaza.

«В ніч з неділі (11 квітня) на понеділок температура повітря впала з 20℃ до 2℃. Ми три ночі обігрівали наші абрикоси, і на щастя це добре спрацювало. Сливи до цього часу також не було пошкоджено морозом, частково тому, що цвітіння зараз тільки піднімається. Якби цвітіння відбулося 2-3 тижні раніше, як це було минулого року, ми мали б зазнати значних збитків», — каже виробник фруктів з Еріскірха, Німеччина.

З іншого боку, ситуація з ківі та грушами значно гірша, сказав він.

«Втрачається близько 80% наших ківі, що є третьою невдалою кампанією поспіль. Ми помітили побуріння приблизно в 70% фруктів», — наголосив садівник.

За його словами, не існує єдиного оптимального рішення щодо захисту від замерзання — будь то плівки, захисне зрошення або морозові свічки.

Читати по темі: На півдні України померзли овочі відкритого ґрунту: аграрії рахують збитки

На цей час холодно і в північнонімецькому районі Дітмаршен.

«Ми все ще дотримуємося графіка вирощування, і очікуємо, що зможемо розпочати збирання врожаю капусти на 25-му тижні. Крім того, у нас все ще є достатньо запасів», — сказав виробник і торговець компанії Dithmarsch.

В Австрії ж мороз завдав нищівної шкоди зеленій спаржі.

«Примхлива погода затримала початок збору спаржі приблизно на два тижні, великі партії очікуються у найближчі вихідні. Зелена спаржа дуже пошкоджена морозом, — розповів Вернер Магошиц, голова Асоціації Marchfeldspargel, ORF».