14 квітня 2021, 11:00, Україна

Деякі регіони України поступово перетворюються на пустелю: Міндовкілля застерігає аграріїв

Про це розповів голова ради старійшин Асоціації фермерів та приватних землевласників Харківської області Іван Биков, пише Kurkul.com з посиланням на Урядовий Кур’єр.

Аграрій додав, що Харківщині опустелювання поки що не загрожує, проте чимало фермерів області через посуху вже відмовилися сіяти ярі культури, та вирощують кукурудзу й соняшник.

«Цієї весни будемо сіяти лише пізні культури — кукурудзу й соняшник. Ярих у нашій сівозміні цього року немає через зміни клімату. Цьогоріч у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів застерегли, що в трьох областях — Херсонській, Миколаївській та Одеській відбуватимуться процеси опустелювання. Харківській області це поки що не загрожує, але зміни клімату в нас теж помітні. І ми повинні перебудовуватись і дивитися, що роблять країни, яких природні кліматичні зміни торкнулися раніше», — каже Іван Биков.

Коментуючи вартість посівної кампанії, аграрій зазначив, що цього року відчутно подорожчали добрива. Якщо торік селітра була 6,5 тис. грн/тонна, то цього року мінімальна ціна — 9,8 тис. грн/тонна. Ціна на солярку теж зросла: торік вона коштувала 16 грн/л, а нині — уже 22 грн/л.

Читати по темі: В Україні через посуху може зникнути національний парк: до чого готуються аграрії