13 квітня 2021, 17:00, Україна

Держпродспоживслужба попереджає про початок міграції шкідників на полях

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

«Личинки жужелиці об’їдають листя, пошкоджені рослини мають виснажений вигляд. Гусениці совок вигризають у коренях рослин великі ямки або перегризають кореневу шийку й черешки листків. Пошкодження шкідниками рослин призводить до зрідження посівів озимих зернових культур та утворення плішин», — йдеться у повідомленні.

В зимовий період загибель ґрунтових шкідників становила від 7 до 25%, але залишається загроза утворення вогнищ, що матимуть локальний характер із чисельністю личинок та гусениць, яка перевищує поріг шкодочинності 2-3 особин на м².

Читати по темі: Підготовка до сезону: особливості сівби, зміни у живленні та захисті рослин

Тому моніторинг фітосанітарного стану озимини під час весняного кущіння має надзвичайно важливе значення в регулюванні чисельності шкідників та в своєчасному застосуванні засобів захисту рослин згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» за регламентами існуючих технологій.

Застосовуючи засоби захисту рослин, варто пам’ятати, захисні заходи слід проводити у відповідності з визначеними економічними порогами шкодочинності в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обробітків, необхідно обов’язково попереджувати голів ОТГ, старостів сіл і селищ, населення села та пасічників. На оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.