13 квітня 2021, 12:30, Урожай

На Прикарпатті аграрії збирають сою: незвичні весняно-польові роботи у розпалі

Про це пише Голос України.

«Палітру звиклої для цієї пори року картини розбавляють подекуди сиві латки. На деяких із них стирчать залишки стебел кукурудзи. А то й геть дивина — залишена з осені та незібрана соя. Зблизька не так страшно, бо на стеблі стручки ще тримаються. Хоч боби в них частково уражені. На одній такій ділянці в селі Серафинці Городенківської територіальної громади працював комбайн. Виявилося, що сою молотили», — йдеться у матеріалі.

За словами автора, добиратись до деяких полів в регіоні досить складно, особливо через пагорби та переораний ґрунт. По вузькій польовій дорозі майже неможливо проїхати, а восени ще й проливні дощі заважали вигнати техніку на поля. Тому така ситуація і склалась, коли аграрії насамперед рятували врожай на інших, більш доступних ланах, а тепер мають збирати те, що залишилось зимувати.

Читати по темі: Опубліковано повний звіт щодо перебігу весняної посівної кампанії 2021

Однак і невеликі ділянки шкода втрачати. Господар Микола каже, що врожай частково пропав, однак 1,5 ц бобів із десяти соток зібрати можна. Хоч якийсь результат, принаймні, перемолоти на комбікорм. Так само жнивують і в сусідньому селі Ясенів Пільний, що одразу за полем.

В Інтернеті цієї пори можна знайти оголошення про закупівлю сої, навіть некондиційної — половинок, четвертинок, битої. Ціну обіцяють чималу — 15-17 тис. грн за тонну. Забирають прямо з поля.

Торік на Івано-Франківщині зібрали 109,3 тис. тонн сої за середньої урожайності 2,72 т/га. Висока ціна та неабиякий попит на цю культуру спонукають сільгоспвиробників нарощувати виробництво. За прогнозами департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА, цьогоріч під сою відведуть на 10 тис. га більше минулорічного — орієнтовно 34,2 тис. га.