13 квітня 2021, 11:00, Світ

У Франції мороз завдав критичної шкоди садам, виноградникам та посівам ярих: вогні на ланах

Про це пише ru.euronews.com.

Всього два роки тому Полін Фуке стала власницею фруктового саду у французькому департаменті Ессонн, а сьогодні вона втратила майже весь свій урожай груш і черешні через мороз. Єдина надія на деякі сорти яблук, які вистояли, але доведеться почекати не менше трьох тижнів, перш ніж стане ясно, чи дозрівають плоди, чи ні.

«Усі дерева були в повному цвіті, — розповідає пані Фуке. — Всі грона розкрилися — на кожній по сім квіток, але вони взяли на себе тягар морозів, які раптово вдарили в понеділок (5 квітня, — ред.) увечері. Все плодоніжки всередині квітів вимерзли, все вимерзло, все... І ми налаштовані зовсім не оптимістично».

Французькі винороби нарахували на цьому тижні кілька морозних ночей, які загрожують знищити значну частину врожаю в деяких найвідоміших і престижних виноробних регіонах країни. Уряд готує пакет екстрених заходів, щоб надати допомогу в зв’язку з нанесеним збитком. Відвідавши постраждалі господарства міністр сільського господарства Франції Жюльєн Денорманді сказав:

«Нам потрібно мобілізувати всі сили, щоб якомога швидше надати підтримку виноградарям, садівникам і фермерам, які постраждали від раптових морозів. Повна мобілізація — це перш за все мобілізація держави. Ми розпочали реалізацію програми протистояння сільськогосподарським лихам, яка передбачає надання фінансової підтримки, зокрема, в секторі садівництва».

Читати по темі: Озвучено плани на агросезон-2021: цьогорічні посівні умови та перспективи

У Бургундії найбільше постраждали сорти шардоне, дещо менше піно нуар. Експерти кажуть, що збитки, завдані садам і виноградникам морозами, які досягали -6,5℃, можуть стати найбільшими за останні десятиліття. Їм передувала не по сезону тепла погода, через що брості і бутони розкрилися завчасно.

Деякі ЗМІ відзначають, що французькі винороби запалюють тисячі невеликих вогнищ, щоб зігріти рослини та зберегти майбутній урожай. Такий метод практикується досить давно, особливо, коли ранньою весною зростає ризик втрати перших зелених пагонів, уразливих до холоду.

Національна асоціація виноробів CNIV повідомила, що ситуація з морозами в квітні є однією з найсерйозніших за останні десятиліття і, скоріш за все, призведе до значного скорочення виробництва сільськогосподарської продукції в цьому році.