12 квітня 2021, 17:00, Україна

Ошукані на мільйони гривень аграрії закликають братів по полю остерігатись шахраїв та фальсифікату

Про це пише Голос України.

Основні роботи на ланах, що пов’язані з підживленням озимих зернових та ріпаку, у розпалі. Найвправніше з цим завданням справляються великі компанії. І не тільки тому, що мають потужну техніку. А ще й тому, що їх фінансовий ресурс дає змогу купувати дорогі якісні добрива.

А от декому із аграріїв довелось зіштовхнутись з шахраями. Так, ошуканим виявилось підприємство із Кам’янця-Подільського, яке вирішило закупити добриво через мережу інтернет. Спокусились на помірковану ціну. Але при цьому не мали будь-якої інформації про продавця. А той запросив за свій товар 241 тис. грн. Поставка мала здійснюватись після оплати. Та, перерахувавши кошти, кам’янчани так і не дочекалися добрив.

Без хімікатів і грошей залишились фермери з Теофіпольщини. І вони замовили добрива для весняного підживлення рослин у невідомого постачальника. Та той використав таку саму схему: отримавши по перерахунку 117 тис. грн, зник.

Читати по темі: Шахраї виманили у господарства майже 145 тис. грн передоплати за насіння

Бути уважними з подібними покупками закликали і в ГУ Держпродспоживслужби області. Зокрема, звертати увагу на якість хімікатів для захисту рослин. З ними шахраюють чи не найбільше. В управлінні навели такі факти: за даними міжнародних організацій, частка фальсифікату в цьому сегменті становить не менш як 20%. А коли мова заходить про товар у дрібній розфасовці, то фальсифікат може становити і до 50% запропонованого товару. Та достовірних статистичних даних щодо кількості підробок ЗЗР на вітчизняному ринку немає.

«Фальсифіковані пестициди можуть бути дуже небезпечними, оскільки їх дія непередбачувана, а завдана шкода може бути істотною та тривалою не тільки для майбутнього врожаю, а й для ґрунтів, загалом довкілля, та й самої людини», — зауважує головний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління Марія Ярош.

Підготовка до сезону: особливості сівби, зміни у живленні та захисті рослин
Читати

Найчастіше фальсифікатори пропонують на ринках генерики під назвою оригінальних препаратів. Покупцеві можуть також продати засоби захисту рослин, які імітують оригінал, але в них або взагалі відсутні діючі речовини, або містяться невідомі. На цьому тлі нелегальне фасування оригінальних продуктів є ледь не найкращим варіантом, що може отримати покупець.

«Виробники фальсифікатів дуже швидко вдосконалюють свої технології: можуть використовувати діючі речовини, аналогічні оригінальним, копіювати тару, захисні голограми тощо. Іноді у порошкоподібні препарати додають пилоподібні наповнювачі, а у водорозчинні — спирт чи й просто воду. Емульсії та суспензії розводять технічними оливами або порошками. Найстрашніше у фальсифікатах — невідомі, невивчені домішки, які можуть бути дуже токсичними і мати тривалу післядію», — попереджає фахівець.

Споживачу доволі складно визначити, що пропонує йому продавець. Але за деяких ознак від покупки варто відмовитись. Наприклад, коли хімікат розфасовано у медичну тару. Варто звертати увагу і на наявність захисних елементів на упаковці: голограм, захисних плівок, номерів партій, спеціальних позначок тощо. Оригінальну голограму неможливо зняти з упаковки неушкодженою.

Під час купівлі препаратів не зайвим буде і попросити у продавця сертифікат якості.