12 квітня 2021, 12:30, Посівна

Аграрії в декілька разів скоротили площі під посів гречки: мільйонні збитки

Про це пише Суспільне.

Так, половина з тридцяти сільгоспвиробників Кіровоградської області, які торік займались вирощуванням гречки, цьогоріч сіятимуть її лише для власних потреб. Це будуть площі 1-2 га, — розповіла голова ради аграріїв області Ольга Голобородько. Для порівняння, минулоріч гречкою було засіяно 1300 га.

На полях агрофірми біля Бобринця торік садили гречку на 20 га, розповіла агрономка Ольга Жовтенко. Отримали 20 млн грн збитків.

«Ми взагалі її не збирали з поля, в цьому році вирішили не сіяти. Раніше до 300 га сіяли гречки, але в нашій зоні дуже посушливій клімат, гречка немає великої врожайності — за моєї пам’яті, що ми вирощували цю культуру, найбільша врожайність була 2,6 тонни з га. 1 тонна — це вирощування «в нуль», немає ніякого заробітку», — підкреслила пані Ольга.

Читати по темі: Опубліковано повний звіт щодо перебігу весняної посівної кампанії 2021

У цеху агрофірми у Бобринці відбувається переробка гречки. Тут її фасують в упаковки по 900 гр. Ціна однієї такої упаковки — 35 гривень. Розпродають гречку з позаторішнього врожаю, каже керівник агрофірми Юрій Крутько.

«Залишилося 200-300 кг, не більше. А раніше ми тут зберігали по 300-400 тонн гречки, яку продавали Аграрному фонду», — наголосив пан Юрій.

Підбиваючи підсумки минулорічного урожаю гречки, директорка департаменту розвитку АПК обласної адміністрації називає досить низькі показники.

«Мали по 0,9 тонн з га по області, це небагато. По всій області не більше 30 господарств», — каже Марія Чорна.

Вона стверджує, що така ситуація з неврожаєм гречки вплинула на її роздрібну ціну.

Старт сезону 2021: 6 рішень для захисту озимих зернових у квітні. Частина 1
Читати

В магазинах області у 2019 році 1 кг гречки коштував 17 грн 6 коп., торік — 35 грн 34 коп., нині — 38 грн 90 коп. За 2 роки ціна зросла більш ніж у 2 рази.

За словами речниці Держпродспоживслужби в області Наталії Шевченко, в Україні під час карантину тимчасово ввели державне регулювання цін на гречану крупу, борошно, курятину та цукор.

«При підвищенні ціни на ці категорії товарів більше ніж на 5%, магазин, супермаркет, продавець, зобов’язаний внести дані про таку зміну ціни у реєстр цін. Якщо до нас надходить скарга від споживача, що в такому-то магазині була така ціна, а зараз вона така, ми бачимо, дійсно, зміна є, по реєстру дивимося — не задекларована, тоді це є порушення закону. Штраф становить 100% необґрунтовано отриманої виручки, тобто цієї різниці, яка не була задекларована», — заявила пані Наталія.

Стверджує, у цьому році до Держпродспоживслужби не було скарг від споживачів на необґрунтоване підвищення цін на гречку.