6 квітня 2021, 12:30, Україна

Опубліковано новий аналітичний прогноз урожайності зернових та зернобобових в Україні

Такий прогноз зробили аналітики «АПК-Інформ», пише Latifundist.com.

У тому числі валовий збір пшениці очікується на рівні 27,5 млн тонн (+ 10%), ячменю — 8 млн тонн (+ 2%) і кукурудзи — 35,7 млн тонн (+ 19%).

«Позитивні прогнози обумовлені досить хорошими умовами перезимівлі озимих культур, сприятливими умовами для сівби ярих культур, а також ціновими трендами, що складаються протягом 2020/21 МР і залишають високим інтерес до основних культур», — відзначили аналітики.

Читати по темі: Науковці спрогнозували урожай пшениці в агросезоні 2021 р.

При поточних тенденціях внутрішнього споживання зерна прогнозований обсяг виробництва в майбутньому сезоні може сформувати експортний потенціал українського зернового ринку на рівні 54,2 млн тонн, що на 19% перевищує показник поточного сезону (45,5 млн тонн) і всього на 1% менше рекордного показника 2019/20 МР (54,9 млн тонн). Зокрема експортний потенціал пшениці очікується на рівні 19,8 млн тонн (+ 13%), ячменю — 4,3 млн тонн (+ 1%) і кукурудзи — 29,5 млн тонн (+ 27%).

«Не дивлячись на позитивні попередні прогнози, достатньо високими залишаються виробничі і торгові ризики. Зокрема, посушливі умови, що стали звичними для клімату України, цілком можуть мати негативний вплив на посіви ранніх культур на заключних етапах вегетації і на посіви пізніх культур в період формування врожаю. З торгової точки зору для України залишаються високими як конкурентні ризики на ключових ринках, так і ризики нетарифного регулювання», — вважають аналітики.

Крім того, аналітики підкреслили, що після поточного, досить спокійного сезону урожай зернових близько 74 млн тонн може стати черговим випробуванням на міцність внутрішньої логістичної системи.