6 квітня 2021, 09:30, Посівна

Посівна на Полтавщині: аграрії розповіли, як почався агросезон-2021

Про це повідомляє Suspilne.media.

У селищі Мідянівка, що неподалік Кобеляк, Полтавської обл., аграрії вже активно сіють ячмінь. Всього під ярі зернові місцеві аграрії виділили 1 тис. га.

«Наразі сіємо ячмінь сорту «Галиччанин». Посівний матеріал замовляли протруєний. Норма висіву 80 шт. на 1 погонний метр, що приблизно 4,2 млн зернин на 1 га», — розповідає Юрій Прійдан, головний агроном Кобеляцької громади.

За його словами, температура на глибині залягання зерна (3-4 см.) становить +6℃. Під час висівання також будуть вносити і мінеральні добрива.

«У мене є маркер, по якому я йду, він мені визначає відрізок дороги, який я повинен засіяти. 50 га ми встигаємо посіяти за весь світловий день. Якщо нам погода не заважає, все ладиться, не ламається», — розповідає тракторист громади Олексій Пастухов.

Читати по темі: Українським аграріям зривають посівну: блокування податкових накладних

Загалом висіватимуть ті культури, що й торік. Однак, площі для деяких збільшать, розповідає Василь Гордійко, директор Кобеляцької громади.

«Більша площа кукурудзи. Вона становить 500–550 га. 300 га пшениці озимої посіємо, 40 га ячменю ярого. Плануємо 200–220 га соняшника і сої десь 50 га», — розповів пан Гордійко.

А скільки зберуть врожаю, каже, залежатиме від погоди.

«При нормі зволоження 600-700 мм, ми отримуємо 400 мм. Дефіцит вологи звичайно відображається на врожайності. І це особливо позначилося у минулому році», — підкреслив Василь Гордійко.

Він наголошує, що посівну кампанію планують завершити у середині квітня.

Читати по темі: Підготовка до сезону: особливості сівби, зміни у живленні та захисті рослин

Решта громад почне сіяти за тиждень, коли більше прогріється земля, — говорить заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олег Палій.

«Проводиться закриття вологи в ґрунті. Завершується підживлення азотними добривами озимих культур та багаторічних трав. Стан озимої пшениці після зимівлі задовільний. Всього в області плануємо посіяти 1 млн 100 тис. га ярих культур», — резюмував заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олег Палій.

Це приблизно стільки ж, як торік. За словами Олега Палія, найбільше на Полтавщині планують засіяти пшеницею, ячменем та кукурудзою — понад 0,5 млн га. 330 тис. га площ запланували під соняшник, понад 100 тис. га — під сою. Іще на 25 тис. га мають висіяти цукрові буряки.